Societat 15/06/2021

El Certificat covid de la UE es podrà emprar per viatjar entre comunitats autònomes

Més de 12.000 illencs han demanat el document des que es va habilitar el servei

2 min
Turistes alemanys que arribaren dilluns a les Balears amb motiu del pla pilot

PalmaEl Certificat covid de la Unió Europea també servirà per viatjar entre comunitats autònomes, segons ha informat el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, que ha afegit que la normativa d'aquesta acreditació es publicarà al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) aquest dijous. D'altra banda, ha remarcat que encara no totes les comunitats tenen enllestit el certificat "i n'hi ha moltes que no demanen res per a viatjar; nosaltres som dels més exquisits per aquests temes".

Des que es va habilitar aquesta acreditació europea –dijous de la setmana passada– 12.053 persones l'han sol·licitada. D'aquestes, 11.715 ho han demanat per registrar que han estat vacunats contra el coronavirus; 327 perquè han passat la malaltia, i 11 per tenir una prova diagnòstica negativa. Cal recordar que, des d'aquest dilluns, els punts d'atenció presencial d'emissió de certificat ja estan operatius a les Balears.

Pel que fa a les vacunes, aquesta setmana el Ministeri de Sanitat n'enviarà 70.770: 67.270 de Pfizer i 3.500 de Moderna, que permeten obrir nous espais de citació a la pàgina web 'Bitcita'. En concret, la Conselleria de Salut n'habilitarà devers 26.000 aquest horabaixa i té previst obrir-ne més al llarg de la setmana. Si continua aquest ritme, Salut preveu poder posar devers 20.000 dosis diàries a finals de mes. Fins ara, a l'Arxipèlag s'han administrat 723.419 dosis. Fins a 481.111 illencs que estan dins la població diana han rebut almenys un vaccí (el 48,7%) i el 276.163 tenen la pauta completa (el 28%).

Per franges poblacionals, la campanya d'immunització pels majors de 60 anys ja està acabada, però el director general ha recordat que qualsevol persona d'aquest col·lectiu que vulgui vacunar-se ho pot fer igualment. De fet, el portal 'Bitcita' actualment està obert a persones nascudes entre el 1952 i 1968 (ambdós inclosos). Així mateix, demà comencen a posar-se les segones dosis d'AstraZeneca als illencs d'entre 60 i 69 anys. Quant als professionals essencials amb la primera dosi del preparat d'Oxford, en queden 10.267 per citar i Salut preveu enllestir aquest grup a finals de mes.

Una altra novetat és que la Conselleria ha arribat a un acord de col·laboració amb la Policlínica Nuestra Señora del Rosario d'Eivissa perquè se sumi a la campanya. S'ha acordat obrir una línia en aquest centre, que funcionarà de dilluns a divendres, de 8 h del matí a 20 h del vespre i posarà unes 150 dosis diàries. Només podran vacunar les persones que estiguin dins les franges d'edat amb la vacunació oberta en cada moment. Fuster ha explicat que a Mallorca es va oferir una clínica privada per vacunar, però no se'n va acceptar la col·laboració perquè només podien fer-ho un dia a la setmana.

Vacunació dels desplaçats

Aquest dimecres al matí, la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha signat una resolució per la qual s'habilita la vacunació de les persones desplaçades a les Illes Balears. Així, aquells ciutadans que no siguin residents, però que visquin a l'Arxipèlag per motius de feina també podran vacunar-se contra el covid-19, sempre que presentin el seu contracte de feina i estiguin dins la franja d'edat corresponent. Fuster ha assegurat que el Ministeri es compromet a tornar aquestes dosis, perquè no estaven contemplades dins la previsió.

Finalment, el director general ha explicat que obren una nova línia de telèfon, 'Infocovidturisme', en aquesta ocasió per viatgers que tinguin qualsevol dubte o necessitin informació relacionada amb la pandèmia de covid-19. El servei estarà disponible en anglès, alemany i francès.

stats