Societat 25/12/2019

Salut invertirà l’any que ve 1,2 milions d’euros en 11 nous centres de salut

Sant Joan, Montuïri, Son Ferriol, Consell, Santa Margalida, Artà, Pollença, Sant Llorenç, l'Arenal i Palma disposaran de les futures instal·lacions

Ara Balears
4 min
Centre de salut de Montuïri

PalmaEl Servei de Salut de les Illes Balears invertirà durant el 2020 un total d’1.210.524,67 euros en la contractació del projecte i la direcció facultativa d’11 nous centres de salut que s’incorporaran a la xarxa sanitària de Mallorca durant aquesta legislatura. La reforma s’emmarca en el Pla d’infraestructures d’atenció primària. Sant Joan, Montuïri, Son Ferriol, Consell, Santa Margalida, Artà, Pollença, Sant Llorenç, l'Arenal i Palma disposaran de les futures instal·lacions.

A l'ARA Balears, diferents professionals mèdics de les unitats bàsiques de salut del Pla i Llevant varen traslladar les seves queixes per la manca de recursos i la sobrecàrrega laboral.

La nova Unitat Bàsica de Salut UBS de Sant Joan doblarà la superfície destinada a equipament (de 120 a 260 m²), serà més accessible per a la població i suposarà una millora de la qualitat assistencial. Una vegada licitades les obres es preveu que durin un any. El Servei de Salut hi invertirà 494.473 euros. La direcció facultativa (els honoraris del gabinet arquitectònic guanyador del projecte) de la Unitat Bàsica de Salut Sant Joan té un pressupost de 11.222,60 euros.

El futur centre de salut de Montuïri duplicarà el nombre de consultes (de tres a sis) i es triplicarà la superfície actual (de 120 a 400 m2). Una vegada licitades les obres es preveu que durin un any. El Servei de Salut hi ha invertit 634.668 euros. La direcció facultativa de la Unitat Bàsica de Salut Montuïri té un cost de 16.352,11 euros.

El de Son Ferriol tindrà 30 consultes i una superfície construïda de 2.300 m², és a dir, més del doble que l’actual. Suposarà una millora notable de les instal·lacions, que han quedat petites i obsoletes. La inversió prevista per a la construcció del nou centre de salut és de devers 3.680.318 euros. La redacció del projecte i la direcció facultativa del nou centre de salut de Son Ferriol ascendeix a 209.162,62 euros.

El nou equipament sanitari de Consell tindrà 760 m² per atendre una població de 3.651 targetes sanitàries. El Servei de Salut ha previst un pressupost d’execució superior als 900.000 euros. La redacció del projecte i la direcció facultativa del nou centre de salut de Consell tenen un pressupost de 66.473,16 euros.

A l'Arenal el nou centre de salut Trencadors tindrà 3.687 m² construïts en dues plantes, doblarà el nombre de consultes i triplicarà la superfície útil. A més, hi haurà un pàrquing amb 15 places, una unitat de salut mental, una unitat d’atenció a la dona, una unitat d’obstetrícia, una unitat bucodental i una àrea de rehabilitació fisioterapèutica. La inversió prevista per a la construcció del nou centre de salut és d’uns 5,2 M d'euros. La redacció del projecte i la direcció facultativa ascendeixen a 240.297,59 euros.

El Servei de Salut construirà el nou equipament de Santa Margalida per un valor d’1.493.763,60 euros. El nou edifici tindrà 1.401 m² de superfície construïda i albergarà tres consultes de medicina de família, una consulta de pediatria, tres consultes d’infermeria, una consulta d’infermeria pediàtrica i una consulta polivalent. La redacció del projecte i la direcció facultativa de la Unitat Bàsica de Salut Santa Margalida suposaran 95.680,91 euros.

El nou centre de salut Nuredduna (Artà) tindrà 2.024 m² (l’actual té prop de 600 m²) i passarà de 10 consultes a 15. La nova edificació tendrà una sola planta (actualment en té dues) i un accés fàcil per a la gent gran o amb mobilitat reduïda. El Servei de Salut preveu invertir-hi 2.374.208 euros. La redacció del projecte i la direcció facultativa del nou centre de salut d’Artà suposaran 71.135,50 euros.

Per fer el nou centre de Pollença s’invertiran 1,8 milions d’euros en el nou edifici, que serà tres vegades més gran que l’actual i funcionarà íntegrament amb energies netes. El nou edifici, que albergarà 24 consultes, suposarà una millora evident de les instal·lacions actuals, que han quedat petites i obsoletes. La redacció del projecte i la direcció facultativa del nou centre de salut de Pollença costarà 58.026,70 euros.

A Sant Llorenç, el Servei de Salut ha previst un nou centre a la planta baixa d’un edifici municipal. Tindrà 334 m² de superfície útil i comptarà amb dos metges de família, dues infermeres i un pediatre. La redacció del projecte i la direcció facultativa de la Unitat Bàsica de Salut Sant Llorenç té un pressupost de 131.749,11 euros.

A Palma, el Servei de Salut prepara un pla funcional per reestructurar el centre de salut El Carme, després que les consultes s’hagin traslladat a l’Hospital General. La redacció del projecte i la direcció facultativa de la Unitat Bàsica de Salut Sant Llorenç ascendeixen a 131.749,11 euros. I el projecte del nou centre de salut Bons Aires ocuparà una superfície de 8.433 m² i consistirà a construir la nova planta del centre de salut (7.302 m²), la del Servei d’Urgències d’Atenció Primària (899 m²) i una zona destinada a taller de jardineria (232 m²). Aquest projecte suposa un avenç important, ja que es millorarà la qualitat assistencial de la població i els accessos. El centre albergarà 75 consultes i serà el més gran de la comunitat. El Servei de Salut hi preveu una inversió de 18 milions d’euros. La redacció del projecte i la direcció facultativa del nou centre de salut de Bons Aires ascendeix a 40.000 euros.

Durant el mes de febrer del 2017 el Govern va anunciar que destinaria 16 milions d'euros a la construcció i la reforma de nous centres de salut.

stats