Societat 20/01/2020

Els centres hospitalaris balears varen sumar 224 denúncies per negligència el 2019

Les Illes són la vuitena comunitat autònoma amb menor temps d'espera per operar-se

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaL'Associació del Defensor del Pacient va rebre durant el 2019 un total de 224 denúncies per negligències mèdiques a les Illes Balears, segons ha publicat a la seva memòria anual. De totes les denúncies, 154 corresponen a centres de Mallorca, 61 d'Eivissa, 6 de Menorca i 3 de Formentera.

Pel que fa als centres, els que han registrat un major nombre de denúncies han estat Son Espases, Can Misses, Son Llàzter i Manacor. Quant a la tipologia, la cirurgia general ocupa el primer lloc, seguida de les llistes d'espera, traumatologia, urgències, ginecologia i obstetrícia, segons ha informat l'agència Efe.

En aquest sentit, pel que fa al temps d'espera per operar-se, la mitjana espanyola va ser el 2019 de 115 dies, mentre que a Balears aquesta xifra es va situar en 73 dies, i és la vuitena comunitat amb menys espera. Aquesta llista la varen encapçalar els hospitals públics de les comunitats de Madrid, la Rioja i el País Basc, amb 46, 47 i 49 dies de demora, respectivament.

A tot Espanya, l'associació va rebre el 2019 un total de 13.454 denúncies per negligències mèdiques. Això suposà 881 menys que el 2018. A més, varen provocar 757 morts, 53 menys que l'any passat. La principal causa va estar l'error de diagnòstic.

Com a conclusió, l'entitat assegura a la seva memòria del 2019 –publicada aquest dilluns– que tot i que el nombre de negligències hagi descendit, "la sanitat no té bona salut". Entre els principals motius de negligències, destaquen les intervencions mal fetes, altes precipitades, atenció deficient, infeccions hospitalàries i retards en ambulàncies.

Balears acumulen un deute de 27 milions d'euros en tecnologia sanitària

El deute del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) amb les companyies de tecnologia sanitària ascendeix a 27 milions d'euros, segons l'Observatori de la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària. L'agència Efe ha informat que el total del deute dels serveis regionals de salut en l'àmbit estatal amb aquestes companyies és de 1.108 milions d'euros.

Així, les factures pendents de cobrament s'han incrementat un 20% en aquest sector respecte de l'exercici anterior, de 923 euros, i un 17,9% respecte del tercer trimestre del 2018. La comunitat autònoma amb un major deute és el País Valencià, amb factures que ascendeixen a 204 milions, xifra que representa el 18,4% del deute.

stats