Societat 27/05/2021

Centres 24 hores per informar i aconsellar les víctimes de violències sexuals

La ministra Montero aposta per blindar el pacte d'estat contra la violència masclista per neutralitzar els "negacionistes" i el missatge de la ultradreta

3 min
La ministra Irene Montero arribant al Senat per intervenir a la comissió de seguiment del Pacte d'estat contra la violència de gènere

24 hores al dia els 365 dies de l'any. Aquest serà l'horari dels nous centres de crisi que el ministeri d'Igualtat d'Irene Montero preveu obrir a cada capital de província per atendre víctimes i supervivents de qualsevol tipus de violència sexual. Aquests serveis, que s'inspiren en els Rape Crisis Center anglosaxons, oferiran assistència jurídica, psicològica i social a les dones de més de 16 anys que requereixin informació, consells o acompanyament, independentment de si l'agressió és recent o antiga. Per accedir-hi no caldrà haver interposat abans una denúncia, perquè les dades constaten que menys del 10% de les dones duen l'agressió a la policia o als jutjats.

La ministra Montero ha comparegut aquest dijous en la comissió del Senat sobre el seguiment del pacte d'estat contra la violència de gènere, aprovat el 2017 per unanimitat i al qual li queden un parell d'anys de vigència. La titular d'Igualtat hi ha subratllat la seva intenció de "blindar" aquest acord perquè no depengui dels "colors polítics" en funció de la correlació de forces parlamentàries i davant de l'amenaça dels missatges "negacionistes" de la violència masclista que escampa l'extrema dreta.

Tipologia de la violència

Els centres de crisi seran un dels punts forts de l'última part d'aquest pacte, que Montero ha descrit com "una autèntica vacuna contra el masclisme" i responen a protocols internacionals com la Convenció d'Istanbul, que planteja el reconeixement de la violència sexual, més enllà de violacions i assetjaments en l'àmbit de la parella, per ampliar-ne el ventall incloent-hi les mutilacions genitals, el tràfic de persones, l'explotació sexual, l'exhibicionisme o els matrimonis forçats. Per a Montero, el pacte és la base sobre la qual s'han de construir les polítiques d'igualtat i ha subratllat la necessitat de la seva vigència, precisament, després que en només una setmana cinc dones i un nen fossin assassinats a Espanya. "Estem en una situació d'alarma masclista", ha dit Montero, que també s'ha felicitat per la creació de la conselleria d'Igualtat i Feminismes que dirigeix Tània Verge.

El pla del ministeri és que almenys cada província tingui un centre de crisi, dotat amb un equip majoritàriament format per dones professionals d'àmbits tan diversos com la psicologia, l'educació social, el dret o la integració laboral. Es tracta que la dona que busqui suport l'obtingui de manera immediata, sense esperar a complimentar tràmits. "No vinc a fer un brindis al sol", ha dit la ministra per anunciar que la prioritat política en la lluita contra les violències masclistes anirà acompanyada d'un reforç pressupostari. Així, per a aquest any el govern espanyol hi destinarà 268 milions d'euros, dels quals 100 es transferiran a les comunitats autònomes.

Llei de tràfic

D'altra banda, Montero ha explicat que "en les pròximes setmanes" començarà a redactar l'esborrany de la llei integral de tràfic i explotació de persones, que ja ha rebut més de 450 propostes en el període en què ha estat a consulta pública, una participació que per a la ministra és una mostra de la necessitat d'aquesta iniciativa. El 96% de les víctimes d'aquest tipus de delictes són dones i nenes que queden totalment amagades per una indústria "de la vergonya i el proxenetisme", ha insistit la ministra, una indústria que es lucra amb l'ús i l'explotació dels cossos de les dones. Només l'1,5% d'aquestes dones explotades acaben sent identificades i la resta estan condemnades a l'esclavatge. Per això, la prioritat serà intentar esmenar "la gran assignatura pendent" per detectar i identificar les dones, posant-les al centre de totes les iniciatives per no "aprofundir en la seva vulnerabilitat".

Montero també ha recordat que la Delegació del govern contra la violència de gènere prepara un macroestudi quantitatiu i qualitatiu sobre tràfic, l'explotació sexual i la prostitució per "conèixer la foto fixa" d'aquests fenòmens a Espanya: "Cal conèixer les dades i les xifres fosques que hi ha més enllà de l'àmbit judicial i policial. Són les dades i les xifres de la vergonya". Ha insistit que cal impulsar les mesures necessàries per frenar la immunitat de la indústria proxeneta i que no es pot sancionar ni penalment ni administrativament les víctimes de tràfic.

"Tinc clar que un govern abolicionista no serà plenament abolicionista si no acompanyem la majoria de les dones que s'han vist abocades a l'esclavitud sexual, al tràfic o a la prostitució. Les dones demanen una oportunitat, alternatives dignes", ha dit. Montero ha indicat en aquest sentit que, perquè aquestes dones puguin tenir accés a una vida digna, s'hauria de plantejar una reforma de la llei d'estrangeria o una regularització extraordinària que permeti arribar "a totes les dones víctimes de la indústria proxeneta".

Sobre la llei trans: "No m'aixecaré de la taula"

En la mateixa comissió al Senat, la ministra Irene Montero s'ha compromès a continuar les negociacions dins del govern espanyol per consensuar la llei trans per eliminar les discriminacions del col·lectiu. "No m'aixecaré de la taula i faré tot el que estigui al meu abast per recompondre el consens que es va veure ahir a les Canàries", ha dit la titular d'Igualtat, en relació a l'aprovació per unanimitat de la llei canària, un text gairebé calcat al que el Congrés va rebutjar fa uns dies amb el suport del PSOE. Les Canàries se sumen així a altres comunitats que han eliminat l'obligatorietat d'aportar un informe mèdic per començar un tractament de reassignació de sexe i estableix la lliure determinació de gènere.

stats