Un centenar de persones es concentren per demanar la llibertat del poble sahrauí

S'ha volgut fer aquest dijous, el Dia internacional dels desapareguts  

L'Associació d'Amics del Poble Sahrauí ja fa 31 anys que celebra el programa 'Vacances en pau', que enguany ha permès que 95 infants puguin passar l'estiu en famílies d'acollida de les quatre illes.

Com cada any, aquest dijous s'ha celebrat una manifestació per demanar l'alliberació del poble sahrauí, que fa més de 43 anys que viu en els diferents campaments del desert de Tindouf.

A les 19 h, un centenar de persones s'ha concentrat i ha començat un recorregut a peu des de la plaça d'Espanya fins a Cort, on la presidenta de l'associació, Catalina Rosselló, ha llegit un manifest. "Denunciam que fa 43 anys que el poble sahrauí viu sota el domini del govern marroquí i que pateix una constant violació dels drets humans", ha declarat.

La presidenta de l'associació també ha explicat que enguany s'ha volgut aprofitar que l'efemèride del 30 d'agost coincideix també amb el Dia internacional dels desapareguts. En aquest sentit, Rosselló ha recordat que l'any 1975 varen desaparèixer més de 600 sahrauís, més de 400 dels quals encara resten desapareguts. Segons ha explicat, s'està descobrint que hi ha fosses amb restes de sahrauís dels temps de la colonització amb senyes de documentació i monedes espanyoles d'aquell temps.

L'objectiu del programa 'Vacances en pau' és facilitar que aquests infants puguin passar un estiu més agradable, lluny de les altes temperatures, i que puguin també aprofitar les revisions mèdiques organitzades per l'associació.

La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha volgut agrair la feina de l'associació i la solidaritat de les famílies d'acollida. "Aquesta és una societat que fa anys que demana de manera pacífica un referèndum perquè es pugui decidir si el poble sahrauí pot retornar al seu país", ha dit Santiago. A més, la consellera ha explicat que és un dels pobles que registra més persones desaparegudes, però això, malauradament, no té suficient ressò.

La consellera també ha explicat que el Govern inverteix 190.000 euros a fer possible aquest programa, que es destinen als bitllets dels infants i la cobertura de l'assistència mèdica.

Dia 3 de setembre aquests nins tornaran a casa seva amb una experiència inoblidable a la butxaca.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF