Societat 06/11/2018

Cemex paralitza l'ERO de la fàbrica de Lloseta

L'empresa accepta la proposta feta pel Ministeri d'Indústria i els governs de les Illes Balears i d'Andalusia

M. C. / J. R.
2 min
Manifestació a Lloseta contra el tancament de Cemex

PalmaL'empresa Cemex ha informat aquest dimarts que paralitza l'ERO previst a la fàbrica cimentera de Lloseta i que en suposava el tancament, segons han informat fonts sindicals. D'aquesta forma, l'empresa accepta la proposta feta pel Ministeri d'Indústria i els governs de les Illes Balears i d'Andalusia.

Aquesta proposta suposava la paralització de l'expedient de regulació d'ocupació per poder negociar diferents alternatives per evitar el tancament de la fàbrica. A partir d'aquest dimarts s'obre un període de 45 dies per negociar. La decisió, per tant, obre la negociació però suposa que la cimentera no tanqui. "La guerra no s'ha guanyat, s'ha guanyat una batalla. Continuarem donant guerra", ha dit el president del comitè d'empresa, Antonio Orta, que afirma que en els pròxims dos mesos es posarà damunt la taula de negociació tot el que s'havia tractat prèviament.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural de la Junta d'Andalusia, Rodrigo Sánchez Haro, en declaracions publicades per l'Agència EFE, ha explica que "l'empresa planteja diferents arguments. Per una part la baixada de la demanda de producció, dels 57 milions de tones que es necessitaven el 2007 als 12 de l'actualitat". Un altre argument són els costs energètics que comporta la producció de la planta de Gódor i també el cost que pot suposar a partir de 2020 la reducció d'emissions de CO2, afirma Sánchez.

Continuen les reunions a Madrid

El Govern s'ha mostrat satisfet per la decisió de l'empresa multinacional i ha assegurat a més que no descarta que es trobi una solució específica per evitar el tancament de la planta de Lloseta, independentment del que passi amb la fàbrica de Gádor, a Andalusia, l'altra factoria amenaçada.

A més, la conselleria de Treball que dirigeix Iago Negueruela assistirà setmanalment a reunions a Madrid per tractar la situació de l'empresa amb el govern espanyol, el govern andalús, a més dels comitès d'empresa, els sindicats i els representants de Cemex. Segons Negueruela, el Govern assistirà a les trobades amb "amplitud de mires" per explorar diverses solucions. Algunes d'elles, podrien passar per mantenir la planta oberta realitzant altres activitats per Cemex que no fossin l'estrictament cimentera o estudiar un canvi de combustible, a fi de reduir les emissions i fer la fàbrica més compatible amb la legislació europea.

stats