Societat 19/02/2020

CCOO afirma que Aena deixa de gastar a l'aeroport de Palma més d'un milió d'euros

Així ho destaca l'informe fet pel Departament de Construcció i Serveis del sindicat

Ara Balears
2 min
L'aeroport de Palma. / ARXIU

PalmaEl sindicat CCOO ha assegurat aquest dimecres que Aena ha deixat de gastar des d'octubre de 2019 fins a gener de 2020 un total d'1,1 milions d'euros a les obres de l'aeroport de Palma, segons ha informat l'agència Efe. Es tracta de la diferència entre la licitació i l'adjudicació dels projectes executats, segons un informe fet públic pel Departament de Construcció i Serveis de CCOO.

L'informe ha estat presentat pel secretari general de la Federació Estatal de Construcció i Serveis del sindicat, Vicente Sánchez, qui ha explicat que en els darrers quatre mesos les administracions públiques de les Balears han adjudicat 82 contractes per un import total de licitació de 40,7 milions d'euros i, després del desenvolupament dels procediments de licitació, aquests imports s'han reduït un 12,7%, i finalment, l'adjudicació ha quedat en poc més de 35,5 milions, i s'han deixat sense gastar 5.188.815 euros.

Segons CCOO, els mesos d'octubre i desembre varen ser els que van registrar més activitat, amb 28 i 26 contractes adjudicats, respectivament, a les activitats de construcció i serveis. Els organismes de l'Administració General de l'Estat amb presència a les Illes, segons el sindicat, han registrat en el període analitzat una reducció del 12,5% i han deixat de gastar gairebé 2,9 milions d'euros.

Sánchez ha criticat que, després de dos anys de l'aprovació de la Llei de contractes del sector públic (Llei 9/2017), no s'aplica i s'utilitza la Llei de desindexació de 2015, que, segons el secretari general, "no promou la transparència ni la qualitat" i "no impulsa el respecte als drets dels treballadors".

"Les entitats públiques continuen contractant fixant-se en el preu i nosaltres pretenem que la qualitat del servei hi estigui per damunt", ha assegurat Sánchez. "Per aquest motiu, sol·licitam la derogació de la Llei de desindexació i demanam que s'apliqui la Llei 9/2017", ha precisat en l'acte de presentació a les Balears de l'Observatori sectorial de la contractació pública.

Aquest observatori neix, segons Sánchez, amb l'objectiu de fer un seguiment sobre els processos de licitació, "identificant tant el preu de partida que surt a cada servei licitat com el preu final pel qual es concedeix".

L'observatori podrà quantificar la diferència en matèria econòmica i de serveis que suposa per a les administracions, i identificar a quines empreses se'ls adjudiquen els diversos concursos a tot l'Estat en sectors tan importants com construcció, neteja d'edificis, neteja viària, seguretat privada, recollida de residus o manteniment, entre d'altres, ha especificat el secretari general.

"L'observatori té previst publicar informes periòdics per territoris i sectors de les adjudicacions concedides per les diferents administracions", ha assenyalat Sánchez.

stats