MENORCA
Societat 07/09/2018

Els cavalls s’apoderen de Maó per Gràcia

La ciutat viu les festes patronals, que posen punt final a les celebracions que s’han fet a tots els pobles de l’illa

Iván Martín
4 min
Els cavalls s’apoderen de Maó per Gràcia

MaóMaó viu les festes de Gràcia 2018 en un ambient de germanor. Durant uns dies, les disputes personals o polèmiques polítiques es deixen de banda per gaudir plegats dels múltiples moments que ens deixen aquestes festes. La lectura del pregó dijous vespre a càrrec de l’actriu Laura Pons inicià les jornades més intenses.

El dia d’ahir va ser llarg a la capital menorquina. El flabioler de les festes de Gràcia 2018, Lito Vinent, començà a les 4 de l’horabaixa amb el replec de cavallers. La comitiva es traslladà a l’ermita de Gràcia per realitzar les pregàries i a les 9 de la nit arribà l’inici del primer jaleo. Abans de tot això, devers les cinc, el caixer batle, Carlos Montes, es va incorporar a la comitiva en un dels moments més emotius de les festes. Montes s’estrenava com a cavaller i la seva posada en escena va ser extraordinària. L’exemplar Poriol, del Club Hípic Sa Creueta del Migjorn, ajudà Montes. La dilatada experiència de l’animal en les diverses festes patronals és tota una garantia per al genet. Poriol té 14 anys i aquest estiu ha sortit amb el caixer senyor a Sant Joan, el caixer batle a les festes del Mercadal i a sa Capellana, a Ferreries.

Milers de menorquins i visitants es varen aplegar a la plaça de l’Ajuntament per acompanyar els cavalls i cavallers en els bots característics. Mentrestant, els establiments dels principals carrers feien el seu particular agost a inicis de setembre. La pomada a Maó, el gin amb llimonada a Ciutadella i la cervesa són el reclam per als joves i els qui no ho són per endinsar-se en el caliu de la festa. Amb imatges de grups d’amics ballant, participant en el jaleo i fins i tot cantant a l’interior de determinades cases o negocis, Maó està obert a tothom. Els caixers varen fer jaleo fins a la matinada. La comitiva es va dissoldre, però conscient que avui toca diana a primera hora del matí per continuar Gràcia.

Segon ‘jaleo’ i samba

La jornada d’avui és la més esperada per molts ciutadans, especialment aquells que són naturals del municipi. El segon dia de festes a cada poble de Menorca es caracteritza per una celebració més íntima i també més intensa. Fer festa amb la gent que fas poble. Maó, tot i tractar-se d’una gran ciutat, conserva en certa manera aquest punt bohemi. La imperfecta però al mateix temps preciosa arquitectura dels edificis que observen el que succeeix a l’arena de la plaça de la Constitució és una particularitat que ajuda a entendre la bellesa de les seves festes i la seva gent.

El flabioler, puntual a la cita, sonarà les notes del flabiol a les 7.30 h per adreçar-se al caixer fadrí i lliurar-li la bandera per iniciar el replec de la colcada. La comitiva sortirà des de la plaça de la Conquesta i en el carrer Infanta s’hi incorpora la Mare de Déu de Gràcia per ser traslladada a la ciutat. És una de les imatges de la festa, igual que ho és la cercavila formada pels gegants de Maó i els tarragonins d’Alforja, tots ells acompanyats per la xaranga de la banda de música municipal.

A les 11.00 h s’accentua l’origen religiós de la festa amb la missa de caixers a l’església de Santa Maria. I a partir de les 13.30 h, el segon jaleo serà un fet. La plaça del Consistori esclatarà de bulla en presenciar els millors bots dels cavalls de raça menorquina. Ben entrada la tarda es lliuraran les canyes verdes a tots els cavallers que han format part de la colcada. El “Volem vi” serà el preàmbul d’un dels instants de màxima ebullició. Tots els membres de la corporació llançaran des del balcó de l’Ajuntament les 250 botes de vi. Els caixers entraran a l’edifici consistorial a compartir les vivències en la ‘beguda’, un espai íntim per recuperar forces mitjançant un refrigeri. A fora, haurà arribat el torn per a la Banda de Música del Migjorn. Els temes de tota la vida i alguns de comercials de manera instrumentalitzada s’apoderaran dels milers de persones que ballaran la samba.

I després, els que encara tinguin forces per seguir els darrers actes saben que a les 19.15 h un total de 24 genets participaran en les corregudes de Gràcia. Les festes de Maó s’acaben i ja de nit s’acomiadarà el caixer batle i sonarà el darrer toc de flabiol davant l’Ajuntament. Aquestes notes de comiat certifiquen que la part més intensa de Gràcia ha finalitzat. Per a aquells que mai hagin presenciat aquest moment, l’emoció i el sentiment traspassen els límits i les llàgrimes de tristor s’apoderen dels més melancòlics.

Les festes de Gràcia en xifres

Els cavalls són un element clau per entendre les festes menorquines, però cal destacar que, paral·lelament, també s’organitzen cercaviles, concerts, ballades de gegants i revetles. L’Ajuntament de Maó ha repartit 14.000 programes de festes, 12.000 a domicili i 2.000 entre els visitants; s’han repartit 3.000 tríptics en català, castellà i anglès amb el programa dels dies grans. Les festes tenen un total de 180 cavallers inscrits, 108 dels quals són homes i 72, dones. Els cavallers amb un major nombre de participacions són Toni Vinent, amb 35, i Cristina Mata, amb 27. En canvi, els més joves de la colcada són Marc Reynés, amb 14 anys, i Noa Fedelich, amb 12. A les corregudes de Gràcia, que tenen lloc aquesta tarda a les 19.15 h aproximadament, s’hi han inscrit un total de 24 cavallers. A banda de les activitats centrals de les festes de Gràcia 2018, s’han duit a terme 84 actes de diferent tipologia. Finalment, cal remarcar que s’han repartit 150 tones d’arena pels carrers de la ciutat, s’han posat 35.000 metres de serrell d’enramada, es tiraran 250 botes de vi des del balcó de l’Ajuntament durant el “Volem vi” i es faran dos dies de focs artificials.

stats