Societat 10/01/2019

Catedràtics de Dret Constitucional aposten per la creació d'un estat federal com a solució al conflicte territorial

Els experts consideren que s'hauria de dur a terme una reforma de la Constitució de manera urgent

Toni Crespí
2 min
La taula rodona ha tengut lloc a una de les sales de la UIB

PalmaDiferents catedràtics de Dret Constitucional han participat aquest dijous en el debat organitzat per la UIB sobre la necessitat d'un canvi en el model territorial de l'estat espanyol. Els experts han coincidit que s'ha de dur a terme una reforma de la Constitució de manera urgent i aposten per la creació d'un estat federal com a solució al conflicte territorial de Catalunya.

El debat, que forma part del Màster en Gestió de Polítiques Públiques, títol propi de la UIB, ha comptat amb la participació dels catedràtics en Dret Constitucional Javier Pérez (Universitat de Sevilla), Eliseo Aja (Universitat de Barcelona) i Joan Oliver (UIB). També ha format part de la taula rodona el director adjunt del diari 'La Vanguardia', Enric Juliana.

Així, Eliseo Aja ha defensat que la reforma de la Constitució ha de centrar-se en tres grans àrees: la dels drets socials, "que han estat molt castigats per la crisi", la via de participació, i la de l'estat autonòmic, "que és la més urgent". El catedràtic ha manifestat que el sistema de descentralització ha funcionat molt bé, però que "té defectes, com per exemple el Senat, que no representa les comunitats i no en permet una autèntica participació".

Aja ha afirmat que la solució s'ha de cercar en els sistemes federals, que "són els més experimentats, com per exemple Alemanya, Àustria o els Estats Units, i els que tenen solucions concretes per a totes aquestes qüestions que es plantegen".

Per la seva banda, Javier Pérez ha assenyalat que durant 30 anys la Constitució "ha estat una història d'èxit", però que a partir de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya "es va començar a tòrcer la situació i ara ens trobam davant un problema constitucional d'una magnitud molt gran".

En aquesta línia, Pérez ha assegurat que "el problema territorial és el major problema constitucional que pot haver-hi i el que genera una violència major". Amb tot això, l'expert exposa que avui dia "no existeix una solució a curt termini per al conflicte", però considera que "la millor sortida i alternativa és constituir un estat federal".

Per últim, el catedràtic de la UIB, Joan Oliver, també ha insistit en la necessitat de reformar la Constitució i la implantació d'un estat federal: "S'hauria d'establir una distribució de competències clara, un senat que representi els estats membres i sistema de finançament molt més ajustat, i, per tant, caldria emprar el model típic d'un estat federal".

Oliver ha exposat també que amb el federalisme no seria suficient per solucionar el tema de Catalunya. Per això, el catedràtic ha defensat que una alternativa seria anar cap a un model federal asimètric, en què Catalunya es configuraria en un territori lliure associat membre de l'estat espanyol, però amb les màximes competències possibles: "Catalunya tindria un règim especial amb un nivell de competències i organització diferents dels altres territoris, que tindrien un règim comú".

stats