Societat 13/06/2019

Catalunya tornarà a portar la despenalització de l'eutanàsia al Congrés

L'avançament electoral va paralitzar la tramitació de la proposició de llei instada pel Parlament

G.g.g.
2 min
Concentració de suport a Ángel Hernández, que va ajudar a morir la seva dona malalta d'esclerosi múltiple el passat mes de març.

BarcelonaEl Parlament de Catalunya no s'atura en la lluita per la despenalització de l'eutanàsia i el suïcidi assistit. El ple ha decidit aquest dijous aprovar una iniciativa per emplaçar el Congrés de Diputats a donar llum verda a una proposició de llei que reguli aquesta pràctica en casos concrets. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat en una atenció als mitjans que la cambra catalana exigirà "tantes vegades com calgui" a Madrid una reforma del Codi Penal espanyol, on tingui cabuda la mort digna. "Ho farem encapçalant la lluita pels drets i respectant la voluntat del 80% de la societat", ha indicat.

L'avançament electoral va paralitzar la tramitació de la llei de l'eutanàsia proposada pel grup socialista al Congrés el juny passat, i que procedia d'una iniciativa prèvia de Catalunya. "Els drets no poden tenir un altre topall que la lliure voluntat d'exercir-los", ha dit Vergés, que ha recordat que amb l'aprovació d'aquesta pràctica en determinats casos "no s'obliga ningú a fer res que estigui en contra de les seves conviccions". En aquest sentit, la titular del departament de Salut ha reblat que no es pot criminalitzar l'eutanàsia perquè s'estaria impedint l'exercici d'un dret "individualíssim i personalíssim de cada persona".

Fa només una setmana l'Audiència de Madrid va acordar que el cas de la dona malalta d'esclerosi múltiple que va morir ajudada pel seu marit, María José Carrasco, s'investigui com un cas de violència de gènere; és a dir, Ángel Hernández serà investigat per un crim masclista. En una resolució de 16 pàgines, el tribunal entén que en aquesta fase "no es donen les circumstàncies" per determinar "de manera fefaent" si es tracta d'un acte de violència contra la dona en l'àmbit de la parella, tal com determina la llei.

stats