Societat 01/04/2020

Almenys 362 persones grans que viuen en residències catalanes han mort per covid-19

Actualment ja hi ha més de 3.000 professionals d'aquest sector aïllats

Natàlia Vila
5 min
Barcelona envia bombers a desinfectar residències de gent gran

BarcelonaAlmenys 362 persones grans que viuen internes en residències a Catalunya han mort com a conseqüència del coronavirus des que va començar la crisi sanitària i 830 més estan diagnosticades com a positives. Així ho ha confirmat el Govern en la primera roda de premsa que ha fet el departament d'Afers Socials i Famílies des de l'arribada del virus. D'aquesta manera, del total de morts a Catalunya amb coronavirus, pràcticament un 20% prové de residències.

En declaracions als mitjans, el secretari general d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, ha confirmat la xifra i també ha afegit que hi ha més de 3.000 professionals que treballen al sector de les residències aïllats per contagis (dels més de 75.000 que hi ha a tot Catalunya). "La minva de personal és molt gran i desborda moltes residències del país, sobretot les de Barcelona i l'àrea metropolitana i també les petites, on els ha sigut impossible fer bé l'aïllament per falta d'espais –ha explicat Iglesias–. És aquí on centrem els esforços més ingents".

Almenys 362 persones grans que viuen en residències catalanes han mort per covid-19

És segona vegada, en tota la crisi, que el Govern fa públiques aquestes xifres, unes dades que evidencien que el sector està "al límit", tal com fa setmanes que adverteixen les entitats i empreses del sector.

Contradiccions en el recompte de morts

Les dades arriben, a més, només unes hores després que el ministre Illa hagi demanat a Catalunya que inclogui les persones grans mortes de les residències al recompte general. El cert és que, després de molts dies de dubtes, ahir el departament de Salut va explicar que, en el seu recompte diari, només figuren les defuncions en llits de centres sanitaris i sociosanitaris, però no les persones que moren a les residències d'avis (ja que aquests centres no es consideren centres sanitaris). Salut matisa que moltes de les persones grans malaltes acaben derivades als centres sanitaris i que, per tant, la majoria de defuncions –diuen– estarien comptabilitzades, tot i que el Govern no sap concretar quantes de les 362 persones grans víctimes del coronavirus han mort al seu llit de la residència, fet que fa impossible saber quants avis han quedat fora del recompte oficial diari que facilita el Govern.

Aquest matí el president de l'Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència avançava que les morts per coronavirus en residències i geriàtrics són "com a mínim un 50% més" que la xifra oficial, que fins al matí era de 150 persones mortes.

Davant aquest ball de xifres en el recompte, la Taula del Tercer Sector social, que aglutina les entitats que treballen també per al sector de la geriatria apunta que "en moments d’incertesa com aquest, la ciutadania té dret a disposar de tota la informació". "Per molt doloroses que siguin les dades, la ciutadania ha de tenir una radiografia real de l’impacte de la pandèmia. Per tant, demanem a totes les Administracions i a tots els agents implicats a donar una informació clara, transparent i veraç del que està succeint", assenyala la presidenta de la Taula, Francina Alsina.

Des de la patronal de les residències, ACRA, han trobat a faltar les explicacions de Salut: "Això és una crisi sanitària i, per tant, més enllà de la bona voluntat del departament d'Afers Socials cal que Salut garanteixi la medicalització d'aquests centres", ha reclamat la presidenta de la patronal, Cinta Pascual.

Residències afectades

Seguint amb el còmput dels contagis en residències, Iglesias ha explicat que a Catalunya hi ha 158 centres amb algun cas positiu i 317 centres més que tenen avis amb algun símptoma (tot i que no hagin estat diagnosticats). "És un 30% del total de residències afectades; per tant, això vol dir que a Catalunya encara hi ha un 70% de residències on no hi ha entrat el virus i haurem de fer molts esforços perquè així sigui", ha dit el secretari d'Afers Socials i Famílies. A tot Catalunya hi ha actualment 1.073 centres d'aquest tipus amb més de 64.000 interns.

El departament ha explicat que fins ara ja s'han creat 123 places en dues clíniques per poder reubicar aquestes persones grans malaltes. "Ahir ja es va traslladar gent; en alguns casos traslladem tots els interns d'un centre i en d'altres casos només una part d'ells", ha explicat Iglesias, que ha assegurat que el departament també ha repartit més de mig milió d'unitats d'equips de protecció entre mascaretes, guants, bates i ulleres, per valor d'1,7 milions d'euros. "És una prioritat abastir les residències i tenim els mateixos canals que té el CatSalut per als hospitals", ha explicat el secretari general.

"L'anunci de la creació d'aquestes places clíniques és una molt bona notícia, calen més mitjans com aquest; cal passar a l'acció", apunta Pascual, d'ACRA. Tot i així remarca que encara falta molt material: "Tests, tests i tests, si us plau! Per poder detectar els interns i els professionals contagiats i apartar-los", insisteix Pascual, que assegura que encara no n'ha arribat cap dels promesos la setmana passada. "Material de protecció sí que n'ha arribat algun, però en calen moltíssims més", recorda.

Pel que fa a les desinfeccions de centres, Iglesias ha dit que ja n'han autoritzat 168, entre les fetes per les empreses pròpies habilitades per la Generalitat, les que ha fet l'exèrcit i les que fan a Barcelona els bombers de l'Ajuntament. "Apostem per aquest model combinat i per seguir sumant esforços de totes les institucions", ha al·legat el secretari, que ha fet una crida a la ciutadania per trobar voluntaris i especialistes en el sector, auxiliars i gerocultors, que vulguin ajudar a fer una borsa de personal per nodrir les residències amb més falta de personal.

Medicalitzar les residències, un pla sobre la taula

La patronal del sector de les residències (ACRA) fa setmanes que demana a la Generalitat que doti les residències de metges, respiradors, infermeres i medicaments. Aquesta tarda Iglesias ha explicat que és una "línia de treball que està prevista", però que encara no s'ha posat en marxa ni tampoc es farà en totes les residències. Tampoc preveuen, tal com va demanar l'ACRA, medicalitzar hotels. "Medicalitzarem les residències que ja disposen de condicions per fer-ho, per donar-los un cop de mà, és el que creiem que serà el més efectiu", ha dit Iglesias.

El departament també ha confirmat avui que els avis més malalts per covid-19 es deriven als hospitals "segons el criteri mèdic". En total, fins ara s'han fet 189 derivacions de persones grans que viuen en centres cap als diferents hospitals catalans.

La residència Prat de Tona demana "auxili"

Les dades que ha donat avui la conselleria de Chakir el Homrani podrien anar a més si es tenen en compte les peticions d'auxili que està rebent la Generalitat. És el cas de la residència Prat de Tona, on només queden cinc treballadors per atendre els més de 50 avis que hi viuen, molts d'ells ja contagiats pel coronavirus. "La resta dels treballadors estan de baixa, incloent-hi la directora", explica a l'ARA l'administradora i representant legal de la residència, l'advocada Núria Viladrich, que s'ha trobat de sobte intentant salvar el centre.

En qüestió de dies Viladrich ha intentat contractar nou personal, demanar ajuda als bombers, a l'Ajuntament de Tona i al CAP. "Els estic molt agraïda a tots però no ens en sortim, és impossible atendre els avis com es mereixen amb tan poc personal, per això dimarts vam demanar a la Generalitat que intervingués el centre", explica. Aquest dimecres els han fet una inspecció i esperen que el Govern en prengui aviat les regnes. "Jo soc l'administradora, no tinc coneixements sanitaris, hem intentat tot el que estava a les nostres mans, però els pocs treballadors que hi ha no arriben ni de bon tros a atendre tots els interns, necessitem una intervenció urgent –reclama insistentment Viladrich–. Només vull poder dispensar-los el tracte que m'agradaria rebre a mi si hi tingués els meus pares internats".

stats