Societat 01/10/2020

Els casos positius de covid-19 en menors de 18 anys han davallat des de l'inici del curs escolar

Segons la pediatra Marga Canyelles, la taxa en les darreres 24 hores ha davallat prop d'un 50% entre aquest segment de la població

A. T.
2 min
La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez

PalmaLes unitats Kid Covid del Palau de Congressos i Son Dureta, destinades a atendre menors de Palma en edat escolar –és a dir, de 3 a 14 anys– afectats per coronavirus, ja estan operatives a partir d'aquesta setmana. La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha visitat la unitat ubicada a l'hotel Palma Bay, acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster, entre altres membres del departament. També hi ha estat present la pediatra Marga Canyelles, qui ha destacat que "d'ençà que ha començat l'escola els casos de covid-19 entre menors de 18 anys han davallat".

Segons Canyelles, això no és un fenomen específic d'aquest fragment de la població, sinó que "els casos globals han davallat i, per tant, els dels nins també". La doctora especifica que "durant els primers dies que es va posar en marxa EduCovid n'hi havia uns 40 casos i ara han davallat a 12 o 15 en les darreres 24-48 hores" a les Balears. EduCovid és el departament de la Central de Coordinació Covid-19 del Govern encarregat de centralitzar i coordinar les actuacions davant casos sospitosos i confirmats del virus als centres educatius de Mallorca.

A hores d'ara, aquest servei disposa d'uns 60 pediatres, infermeres especialistes en pediatria, 35 auxiliars d'infermeria i uns 25 auxiliars administratius.

El servei implementat al Palau de Congressos, igual que el de Son Dureta, "és pioner a tot l'estat espanyol", ha assegurat per la seva banda Patricia Gómez. El seu objectiu és atendre casos de nins en edat escolar amb patologies respiratòries o digestives, susceptibles d'estar contagiats de covid-19. En total, aquestes instal·lacions poden atendre fins a 45 infants al dia a través de les dues línies que tenen.

La consellera ha explicat que, per una banda, se'ls atén "des de la central d'atenció, que està en coordinació també amb la Conselleria d'Educació, per resoldre els dubtes dels centres i les famílies relacionats amb nins i joves d'entre 0 i 18 anys". Per altra banda, quan hi ha un infant a una escola "que pugui tenir febre i patologies respiratòries o digestives, el centre telefona a la seva família i aquesta crida a InfoCovid per demanar cita en un d'aquests centres", ha afegit.

Arriben els primers 150.000 tests ràpids

A banda d’això, el director general del Servei de Salut de la Conselleria de Salut ha informat que ja han arribat una part dels 350.000 tests ràpids que es varen demanar, concretament 150.000, mentre que 200.000 més estan pendents d’arribar. Encara no se sap, però, quan es podran començar a utilitzar, atès que estan esperant que se n'hagi fet l’“estudi de validació”, per al qual “ja s’ha començat la presa de mostres”.

De moment, s'espera que aquests tests es puguin fer servir amb persones amb símptomes, en les quals han demostrat una major sensibilitat, fet que indica que "les urgències dels hospitals són el lloc preferent", ha assenyalat Fuster. En cas que es confirmàs que també "són útils amb persones que no tenen símptomes", es podrien utilitzar a les residències –tal com ha demanat l'Institut Mallorquí d'Afers Socials– i "per fer proves massives", segons el directiu.

stats