Tercera persona morta a Mallorca amb coronavirus

L'expansió del coronavirus fa un salt a les Illes i arriba als 169 positius detectats

Tercera mort d'una persona amb coronavirus a Mallorca. Un home, de 30 anys,  que havia donat positiu per Covid-19 i patia una patologia prèvia, ha mort aquest dijous horabaixa a l'hospital de Son Espases.

Aquesta és la tercera víctima mortal d'una persona contagiada amb virus a les Illes Balears, després que dimarts, 17 de març, la Conselleria de Salut de les Illes Balears informàs de la mort d ’un home, amb patologia oncològica avançada, que havia donat positiu en coronavirus i que el 12 de març es confirmàs la primera mort a l'Arxipèlag. El primer cas fou el d' una dona que havia donat positiu en Covid-19 i patia, també, una patologia crònica.

Les tres víctimes mortals a l'Arxipèlag estaven ingressades a Son Espases, on, a hores d'ara, estan ingressats la majoria dels contagis per Covid-19 de la Comunitat Autònoma.

A les Balears hi ha, actualment, un total de 169 casos de coronavirus, després de l'increment  –37 nous positius– més significatiu que s'ha produït des que va començar la crisi sanitària. 57 persones estan ingressades i la resta són ateses a domicili. La Conselleria de Salut ha informat que els darrers dies hi va haver, segons el portaveu del comitè d'alerta del coronavirus, Francesc Albertí, una "mala sincronització" amb les dades. És per això que l'augment de les darreres 24 hores no ha estat de 57 persones a les Illes, que seria la xifra que resulta de restar els  112 casos totals dels quals es va informar ahir dimecres. Així i tot, l'Arxipèlag continua sent la segona comunitat autònoma amb menys casos de coronavirus de l'estat espanyol, amb entre un 6,8% i un 6,9% de positius per cada 100.000 habitants.

Albertí ha assenyalat que la mala sincronització que ha provocat una diferència de 20 casos es va produir en el moment en què es traslladaven des de Salut Pública al Ministeri les dades, entre les 19 i les 20 h, ja que en aquell moment encara no s'havien donat els resultats de tots els casos a les Illes. D'altra banda, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, també ha explicat que a les residències actualment hi ha dos discapacitats amb coronavirus i 38 persones que en presenten símptomes, cosa que no vol dir que tinguin el virus, segons ha apuntat la consellera.

Pacients actius

Albertí ha explicat que ara es treballa amb un concepte nou, que és el del pacient actiu. En aquest sentit, afirma que, tenint en compte que hi ha sis persones que han estat donades d'alta i tres que han mort, el total de persones amb el coronavirus a les Illes és de 161. Entre aquests pacients, hi ha 17 professionals sanitaris contagiats, és a dir, tres més que aquest dimectes. I també n'hi ha 240 en vigilància activa.

Actualment, dels 57 ingressats que hi ha en total a Balears, a l'illa de Mallorca hi ha 79 persones ateses a domicili per les unitats mòbils (UVAC) i 49 ingressades: 27 a l'hospital de Son Espases, dues de les quals són a l'UCI; a Son Llàtzer n'hi ha 17, tres dels quals es troben a l'UCI; a Inca n'hi ha quatre, i per primera vegada n'hi ha a l'Hospital Manacor. A Eivissa, a Can Misses hi ha quatre persones ingressades, una de les quals és a l'UCI, i 15 vigilades per les unitats mòbils UVAC al seu domicili, i a Menorca, a l'hospital Mateu Orfila, n'hi ha quatre, i sis persones ateses per les UVAC.

El portaveu del comitè d'alerta del coronavirus també ha comunicat que aquest dijous s'han fet 1.275 PCR per detectar el coronavirus i que es preveu arribar a les 1.400. 

Material i personal

Un tema que també ha volgut traslladar Albertí és el de la dotació de material de protecció del contagi de la Covid-19. Segons el portaveu de la Conselleria, "més que faltar-ne, hi ha un protocol molt estricte", perquè, diu, de vegades s'ha utilitzat sense que fos realment necessari. D'altra banda, afirma que la Conselleria "està pendent de rebre una quantitat important per part del Ministeri". Posteriorment, ha remarcat "això no serà un problema". Igualment, en relació amb el personal, Albertí ha assenyalat que "s'estan reestructurant les plantilles, per exemple, de consultes cap a on hi ha més activitat".

Amb relació a ls malalts que hagin de ser operats en aquests moments d'Eivissa i Formentera o Menorca, el portaveu del comitè d'alerta del coronavirus ha assegurat que " diàriament  hi haurà un vol d' Air Europa  i pareix que també d' Iberia  per aquest tema. En cas que aquesta solució fallàs, tenim mitjans per fer-ho".


Albertí també ha comentat que dins el desplegament del pla es preveu que l'edifici Jota de Can Misses sigui per a malalts que han superat la fase aguda del coronavirus o tenen problemes per tornar a ca seva. També ha comentat que l'UCI de Manacor està perfectament habilitada per als malats. I en el cas de les residències on hi ha el col·lectiu més vulnerable a la malaltia, el portaveu ha aclarit que a les residències grans com la Bonanova i la Llar d'Ancians, que tenen un cos de sanitaris important, "assumiran els seus infectats mentre puguin". A les residències petites les UVAC atendran els malalts amb coronavirus. "Albertí ha assenyalat que, "igual que aïllam un domicili, aïllarem espais dins aquestes residències".

Cal assenyalar que, fins aquest dijous, l'augment més significatiu de positius amb coronavirus a Balears es va produir ahir dimecres, amb 20 casos nous. A Espanya, la xifra total és de 17.147 persones, 939 de les quals han estat ingressades a l'UCI, 767 han mort i 1.107 han superat la malaltia.


Els casos de coronavirus a l'Estat han augmentat gairebé un 25% en només un dia."Probablement, ens apropam al punt màxim. Cada dia n'hi haurà més casos fins que comencem el descens", ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. 

Un de cada tres contagiats té més de 65 anys, segons Sanitat, que no ofereix dades sobre l'edat de les víctimes. Simón només ha revelat que hi ha almenys tres morts que tenien menys de 65 anys. Madrid continua sent la comunitat autònoma amb més casos: 6.777 contagis i gairebé 500 víctimes.

Com ens podem protegir del coronavirus?

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF