Societat 05/03/2021

Els casos de coronavirus cauen a nivells de l'agost a les Balears

Salut adverteix que s'està frenant la davallada dels contagis

2 min
Una infermera fa un test d'antígens en un cribratge.

PalmaLes Illes Balears han aconseguit doblegar la corba de la tercera onada de coronavirus fins als nivells d’abans de la segona onada. Divendres, abans del tancament d’aquest setmanari, hi havia 1.800 persones amb la infecció activa a l’Arxipèlag, unes xifres que no s’aconseguien des de mitjan agost. 

La incidència acumulada dels darrers 14 dies (IA14) davalla una setmana més i se situa en els 60 casos per 100.000 persones, just el llindar que estableix la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada. La taxa de positivitat en les proves diagnòstiques també baixa: un 1,79%. Per illes, Menorca és on menys presència té el virus, amb una IA14 de 6,42 casos per 100.000 habitants. La segueixen Formentera (17 casos), Mallorca (60) i Eivissa (87).

La consellera de Salut va avançar en la seva darrera compareixença, aquest dimecres, que enduriran encara més el criteri per als turistes espanyols que arriben a les Balears si la incidència de coronavirus continua davallant i s’arriba als 50 casos per cada 100.000 habitants. En aquest cas, es rebaixaria de 100 casos a 50 la incidència acumulada perquè la prova sigui obligatòria als ports i els aeroports. 

Amb la situació epidemiològica, sembla que la fita és a prop. Però “la davallada dels contagis s’està frenant”, va advertir divendres la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font. Per Setmana Santa, el Ministeri de Sanitat i les conselleries de Salut han acordat tancar perimetralment les comunitats, establir el toc de queda de les 22 a les 6 h i un màxim de quatre persones a les reunions socials. Les Illes votaren a favor de l’acord, però demanen que s’avaluï si és necessari perimetrar els arxipèlags, perquè ja s’hi fan controls d’accés.

Hospitals i vacunes

Les hospitalitzacions s’han reduït a la meitat en dues setmanes i han passat de 230 a 119. Divendres hi havia 40 pacients a l’UCI, que ocupen el 13% dels llits de crítics dels hospitals illencs. Això vol dir que estan en un nivell de risc mitjà, ja que el Ministeri de Sanitat considera que s’està en aquesta fase quan el percentatge d’ocupació es troba entre el 10% i el 20%. S’ha de destacar la bona evolució de les residències: és la primera setmana sense contagis entre els usuaris des de l’inici de la pandèmia. 

Pel que fa la campanya de vacunació, ara Salut posa 3.000 dosis diàries, que augmentaran a 3.800 dilluns, quan s’habiliti el poliesportiu Germans Escalas de Palma, on s’immunitzaran amb l’AstraZeneca docents i agents de cossos policials i d’emergència menors de 55 anys.

stats