Cada any es diagnostiquen 500 nous casos de càncer de mama a les Balears

Només el 66% de dones citades al Programa de detecció precoç assistiren a la revisió mèdica el 2017

El càncer de mama és el més comú en tot el món. A Espanya es diagnostiquen cada any 27.000 casos nous aproximadament, mentre que a les Illes Balears la xifra de nous casos anual és d'unes 500 persones, un 1,85% del total estatal, segons informen des de la Conselleria de Salut.

Avui se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Segons l'Associació espanyola contra el càncer, aquest tumor se situa en segon lloc en incidència a Espanya, per damunt del càncer de pròstata, amb 32.825 casos nous el 2018. Entre el 2012 i el 2018 hi ha hagut un increment del 30%. El percentatge de supervivència, segons  SAE , augmenta un 1,4% a l'any i el dels casos que es curen se situa en el 82,8%. Les estadístiques demostren que la  prevalença  del càncer de mamà és molt elevada i representa el 16% del total de càncers que  afecten  les dones.

Els factors de risc, evitables i inevitables

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha destacat que el diagnòstic precoç és clau en el tractament del càncer de mamà. La Direcció General de Salut Pública i Participació del Servei de Salut realitza el Programa de detecció precoç de càncer de mama de les Illes Balears amb l'objectiu de citar cada dos anys a les dones amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys perquè es realitzin una mamografia preventiva gratuïta i per a dur a terme altres a actuacions necessàries per arribar al diagnòstic. Només el 66% de dones citades, 28.500 de 43.400 hi participaren el 2017. D'aquestes, 1.121 precisaren exploracions complementàries i es detectaren casos nous.

Diversos factors intervenen en el risc de sofrir aquest tumor maligne. Alguns són 'no modificables', com per exemple, l'edat, amb un increment a partir dels 35 anys i una major incidència a partir dels 55 amb la menopausa. L'estat hormonal i els antecedents familiars són igualment determinants.

Altres són 'modificables', és a dir, depenen dels hàbits i l'estil de vida particular. Les pràctiques més destacables que augmenten el risc de patir càncer de mama són: prendre anticonceptius o seguir tractaments hormonals substituïts ( THS), el consum d'alcohol, que augmenta la probabilitat en un 30%, tenir un pes corporal per sobre de la mitjana recomanada i finalment l'exposició a radiacions ionitzants en processos de diagnòstic o terapèutics mèdics.

Els efectes del tractament en l'economia domèstica

L'Associació Espanyola contra el càncer estima que un 16% de les dones que varen ser diagnosticades de càncer de mama durant el 2017 es trobaven en una situació de risc socioeconòmic. Un total de 2.030 dones en situació de desocupació són diagnosticades cada any amb càncer de mama. Altres 1.252 són autònomes i 941 per compte d'altri amb rendes inferiors al salari mínim interprofessional.

"Quan els ingressos són baixos o nuls és impossible fer front a aquesta despesa sense deixar de pagar altres despeses bàsiques", alerten i recorden que aquest tipus de tumor suposa destinar 150 € de l'economia domèstica al tractament, amb un increment del 3% al 7% del pressupost familiar dedicat a sanitat.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF