Publicitat
Publicitat

Les cases velles de Tossals

"En 40 minuts, el camí surt del congost i s'uneix al que, per l'esquerra, prové d'Alaró a través de les cases de Solleric per continuar pujant cap al refugi. Tot just ens queden vint minuts de marxa fins a les cases noves, que farem per unes dreceres que, en part, aprofiten el camí vell d'Almallutx (de ferradura i empedrat a trams)"

Tots coneixem el refugi de Tossals Verds, a 525 metres d'altura, en el terme d'Escorca, i propietat del Consell des de 1986. Són unes instal·lacions modernes que ocupen unes cases que van ser construïdes en el segle XIX. Les originals i més antigues -documentades ja en el segle XIV- són les cases velles de Tossals, que es troben un poc més amunt, a 708 metres d'altura, molt a prop del pou de sa Bassola i amagades dins el Bosc de ses Cases Velles.

Iniciarem la marxa des de l'aparcament vora la possessió de Son Ordines i seguirem el camí senyalitzat que, paral·lel al torrent d'Almedrà, s'enfila pel seu congost per una pista asfaltada. Hem de fixar-nos en la canaleta que pel vessant dret del torrent baixava l'aigua de la font del Pi fins a les cases de Son Ordines.

En 40 minuts, el camí surt del congost i s'uneix al que, per l'esquerra, prové d'Alaró a través de les cases de Solleric per continuar pujant cap al refugi. Tot just ens queden vint minuts de marxa fins a les cases noves, que farem per unes dreceres que, en part, aprofiten el camí vell d'Almallutx (de ferradura i empedrat a trams). El paisatge aquí comença a assolir una visió espectacular, dominat per un extens oliverar i, sobretot, per la visió per la muntanya de s'Alcadena i el puig de Tossals Verds.

Parats

Després d'un descans breu, seguirem el camí cap a sa Coma. Hi trobarem els indicadors al costat esquerre del refugi (Pou de sa Coma 15 min./ses Cases Velles 40 min.), que ens guiaran en pocs minuts cap a l'interior d'aquest comellar. Un cop allà, deixarem a l'esquerra el camí que duu a la font del Noguer pel pas Llis i continuarem coma amunt per un tirany que discorre pel costat dret, aferrat als penyals. Passarem el pou de sa Coma i els famosos 'parats', una de les mostres més representatives de l''enginyeria hidràulica' popular de la pedra en sec. D'una amplada i consistència superior a l'habitual, foren concebuts per al conreu de l'olivera i perquè filtrassin l'aigua sense espenyar el marge i endur-se'n la terra.

Ara som a deu minuts escassos de les cases velles. Les veurem a la nostra esquerra, dins l'alzinar, tot just en sortir de sa Coma i assolir el pla de sa Bassola. Val la pena acostar-s'hi per gaudir de la visió del conjunt que, tot i el seu estat ruïnós, encara ara ens dóna idea de la importància agrícola i ramadera d'aquella contrada.

Des d'aquí, iniciarem el descens cap al refugi seguint els indicadors de la Ruta de Pedra en Sec (GR-221). En alguns trams, encara és visible l'antiga canaleta que duia aigua des de la font de Tossals (molt a prop de les cases del Prat) fins a les cases de Tossals. En 30 minuts serem al refugi, on podem fer el dinar (de pa en butxaca!, perquè a partir del 16 de desembre Tossals Verds estarà tancat per obres). En 45 minuts tornarem a ser al pàrquing de Son Ordines.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF