El Suprem podria incrementar la pena a 10 anys de presó per a Urdangarin

El Tribunal du a terme avui la vista pública en què revisarà els recursos presentats contra la condemna a l'exduc 

El Tribunal Suprem du a terme avui dematí  la vista pública dels recursos presentats contra les condemnes que va imposar l'Audiència de Palma en el cas  Nóos , entre les quals hi ha la d'Iñaki  Urdangarin .

A més d'Urdangarin,  han recorregut la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, Diego Torres i Jaume  Matas . L'alt tribunal estudiarà aquests i altres recursos i decidirà si manté, redueix, anul·la o endureix les condemnes.

En la sentència del cas  Nóos , l'Audiència va condemnar 7 dels 17 acusats. No obstant això, únicament tres van rebre penes que implicarien l'ingrés a la presó si es confirmassin:  Urdangarin  va ser castigat amb 6 anys i 3 mesos de presó; el seu  exsoci  Torres, amb 8 anys i 6 mesos, i l'exministre  Matas,  amb 3 anys i 8 mesos.

Del resultat de la vista d'aquest dematí depèn que entrin o no a la presó els tres citats. El recurs del fiscal, si fos assumit per l'alt tribunal, faria encara més dures les condemnes. Així, per a Iñaki  Urdangarin  la Fiscalia del Tribunal Suprem demana incrementar la pena a 10 anys de presó.

Per part seva, l'Advocacia de l'Estat va demanar al Suprem un increment de 10 mesos en la condemna de presó per a Iñaki  Urdangarin  per delictes fiscals en el cas  Nóos . Va ser condemnat en total a 6 anys i 3 mesos, 2 anys dels quals eren per dos delictes fiscals. A més, l'exduc  va ser condemnat per prevaricació, malversació, frau i tràfic d'influències.

L'Audiència va absoldre la infanta Cristina, a qui  sí que  va considerar responsable civil, a títol lucratiu, per valor de 265.088 euros.

Les magistrades de l'Audiència van imposar penes menors, a més de l'expresident balear, als quatre membres del seu Govern implicats en contractes públics fraudulents per valor de milions d'euros amb l'Institut  Nóos .

En cas d'un sentència desfavorable per als imputats, això no n'implicaria necessàriament l'immediat ingrés a la presó, perquè també es podrien presentar recursos davant el Constitucional, que podrien, o no, suposar una suspensió temporal de l'execució de condemna.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF