Una carta demostra el gir radical del PP de Palma respecte del català

L'exregidora de Cultura i Joventut Carme Feliu va elaborar un document el 1997 en què alertava de l'incompliment de la normativa de normalització lingüística

Una carta emesa pel Partit Popular quan es trobava al govern municipal de Palma –a la qual ha pogut tenir accés aquest diari– demostra que la formació ha experimentat un canvi de posició respecte de l'ús del català els darrers vint anys. La regidora que estava al capdavant de Cultura i Joventut el 1997, Carme Feliu, va elaborar un document en què informava un altre regidor de l'incompliment del "reglament municipal de normalització lingüística". Actualment, en canvi, el PP dona suport a Vox en la seva demanda al govern municipal perquè "rectifiqui" la carta enviada als funcionaris en què se'ls demana col·laboració per garantir el compliment de la normativa sobre l'ús de llengües oficials.

La carta elaborada per Feliu assegurava que "l'informe sobre normalització lingüística a l'Ajuntament de Palma i els seus organismes autònoms indica que el període comprès entre el setembre del 1996 i el febrer del 1997 s'incompliren diversos preceptes del reglament municipal". Aquesta missiva anava dirigida a Joan Bauzà Barceló, tinent de batle responsable de l'àrea de Governació, a la qual pertanyien les "unitats i dependències" on s'havien detectat les deficiències.

Aquest interès per fer complir la normativa dista molt de la posició actual de la formació. Juntament amb Ciutadans, el Partit Popular ha votat aquest dijous a favor de la proposta municipal presentada per Vox al ple de l'Ajuntament de Palma sobre el reconeixement de la tasca dels funcionaris municipals. Un dels punts de la iniciativa insta l'equip de govern a "rectificar l'escrit d'advertència sobre l'ús del català, recordant l'existència de dues llengües oficials a la ciutat". La petició fa referència a la circular que va emetre l'àrea d'Educació i Política Lingüística demanant la "col·laboració de les persones implicades en la gestió municipal en el compliment de la normativa sobre l'ús de llengües oficials".

La dreta comença el curs polític amb el català en el punt de mira

Tot i comptar amb un total de quatre vots a favor, els cinc en contra del PSIB-PSOE, Unides Podem i Més Estimam Palma han fet que la proposta no prosperàs. Carrió, cap de l'àrea de Política Lingüística, ha assegurat que la carta "no era en cap cas una advertència", sinó que "s'hi demana la col·laboració dels funcionaris". A més, ha recordat que "aquesta no és la primera vegada que l'Ajuntament fa recordatoris per demanar als funcionaris que treballin per la normalització del català".

En relació amb la petició de Vox, la regidora del Partit Popular, Montserrat Oliveras, ha recordat que el passat 30 de juliol la seva formació va demanar "còpies dels certificats de coneixement de la llengua catalana dels regidors, alts càrrecs i assessors", però que encara no han rebut resposta. "Tots vostès són persones implicades en la gestió municipal", ha recordat Oliveras, per la qual cosa demana que "apliquin la mateixa normativa que han elaborat per als funcionaris".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF