Societat 11/05/2020

La moda dels caramulls de pedra perjudica la flora i fauna, segons un estudi científic

Un equip del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) adverteix que modifiquen l'hàbitat dels animals i els vegetals

K. O.
3 min
Caramulls de pedres a la platja dels Trucadros

PalmaEls caramulls de pedres que proliferen al litoral i en zones protegides, com ara el Parc Natural de l'Arxipèlag de Cabrera, el Parc Natural de la Dragonera i de ses Salines, entre d'altres, tenen un impacte perjudicial sobre la biodiversitat, segons un article fet per un equip del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) publicat en la revista científica Human-Wildlife Interactions.

Les construccions, que solen estar associades al turisme i es difonen a través de fotografies a les xarxes socials, modifiquen l'hàbitat dels animals i els vegetals, alguns dels quals estan en perill d'extinció. "Suposa un impacte especialment preocupant en zones àrides perquè les condicions microclimàtiques són molt importants per a les espècies que es refugien sota les pedres", com indica la investigadora del CSIC que treballa a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, Anna Travesset. Afegeix, a més, que aquesta pràctica erosiona el sòl i provoca danys en la vegetació. "Moure, llevar o rompre pedres pot causar un desequilibri a l'ecosistema", assegura.

Les sargantanes endèmiques de Madeira (Teira dugesii) o les de les Balears, com ara la Podarcis lilfordi i la Podarcis pytiusensis, depenen d'aquestes pedres i roques com a refugi, però també moltes altres espècies. Les pedres creen condicions especials de temperatura i humitat que són claus per a insectes, caragols i aranyes, i la disposició de les pedres influeix en la dinàmica entre depredadors i preses.

La científica concreta que els més afectats són els caragols endèmics del gènere Xerocrassa; entre els insectes, la família dels tenebriònids i caràbids com ara el Platyderus balearicus i l'Asida mater inmaginata, un endemisme present al sud d'Eivissa, l'Espalmador, els illots dels Freus i a Formentera. D'altres com ara la Pimelia elevata i la Tentyriria ophiusae també es veuen afectats pels caramulls de pedres. "Demanam a qualsevol persona que visiti zones sensibles per a la conservació de la natura que no mogui les pedres i intenti reduir-ne al màxim l'impacte", comenta Travesset.

La investigadora considera que no és gens fàcil anticipar les conseqüències que pot tenir fer caramulls de pedres, però tenen un impacte important en zones on viuen espècies sensibles i amenaçades. Els científics demanen a les autoritats que imposin restriccions a la construcció d'aquestes estructures i desentelin les existents per no encoratjar la gent que en faci més".

En aquest sentit, cal recordar que el Grup d'Estudis de la Natura i Grup Balear d'Ornitologia (GEN-GOB) d'Eivissa ha criticat l'impacte que generen els caramulls de pedres al litoral de les Pitiüses, on fa alguns anys han esdevingut un costum massiu. Suposa una greu amenaça sobre espècies animals com l'escarabat endèmic de Formentera Akis bremeri, que habita a les zones costaneres dels Trucadors, l'estany Pudent i els Pujols, on més s'ha estès aquesta moda. L'entitat ha organitzat esdeveniments per retirar aquests caramulls.

stats