El cap de la unitat antiterrorista de la Guàrdia Civil defensa la tasca dels Mossos i "la col·laboració excel·lent" el 17-A

Afirma que l'actuació dels agents que van abatre els terroristes a Cambrils i Subirats va ser correcta perquè van "neutralitzar l'amenaça"

El cap de la unitat de la lluita contra el terrorisme de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Francisco Vázquez, ha defensat un any després dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A que la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra va ser "absoluta i excel·lent" i ha lloat la tasca que la policia catalana ha desenvolupat en la investigació. "Han estat absolutament a l'altura, sense cap mena de dubte", ha afirmat en una entrevista a l'ACN, en la qual recorda que tots dos cossos ja han treballat plegats en investigacions anteriors de caire terrorista.

Un any després dels atemptats de Barcelona i Cambrils –on van morir setze vianants i vuit terroristes-, el cap de la unitat de la lluita contra el terrorisme fa balanç de l'actuació policial. Vázquez –que acumula més de 20 anys d'experiència en la lluita antiterrorista– remarca que la col·laboració ha sigut "absoluta i excel·lent" i que ja fa temps que es dona, ja que Mossos i Guàrdia Civil han treballat conjuntament en investigacions anteriors relacionades amb terrorisme jihadista. Juntament amb Ceuta, Melilla, Madrid i el País Valencià, Catalunya és un dels punts calents pel que fa al jihadisme. 

El tinent coronel explica també que els Mossos no van estar "sols" en cap moment i que poques hores després dels atemptats ell mateix es va traslladar a Barcelona i va ser permanentment al centre de coordinació.

També destaca que arran de la investigació dels atemptats del 17-A els Mossos d'Esquadra s'han incorporat en grups de treball amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), i que també estan al corrent de les investigacions que continuen obertes a països com França i Bèlgica. 

Els Mossos van "neutralitzar l'amenaça"

Segons Vázquez, fets com els del 17-A evidencien una nova manera d'atemptar, en què els policies que estan a peu de carrer són els primers que es veuen obligats a reaccionar. En aquest sentit creu que l'amenaça terrorista és "tan densa" que pot materialitzar-se en qualsevol lloc i, per tant, cal "integrar" els agents dels cossos urbans i les policies autonòmiques en aquest tipus de casos. Assegura que aquesta és una tasca que s'ha dut a terme durant tot aquest any. 

En aquesta línia defensa que l'actuació dels agents que van disparar als cinc terroristes a Cambrils i també el que va abatre Younes Abouyaaqoub a Subirats va ser correcta. Reflexiona que quan un terrorista surt a atemptar "vol causar el nombre de víctimes més gran possible". "Només en el moment que neutralitzem l'amenaça deixarà de persistir", ha valorat Vázquez, que destaca la capacitat de resposta que van tenir els Mossos. 

EDICIÓ PAPER 24/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF