Societat 28/05/2021

Cap de setmana estiuenc a les Illes Balears

S'espera un augment notable de la temperatura

Miquel Bernis
1 min
Jornada de sol i calor a l'Arxipèlag. / CARLES ILLA

PalmaAquest cap de setmana sí que l’estiu començarà a fer-se sentir clarament i no només per la pujada de la temperatura, que farà que la màxima s’acosti als 30 graus en punts interiors de Mallorca, sinó també pel cel estirat i per un fet també remarcable: el vent serà escàs. Si bé les darreres setmanes hem tingut força canvis de temps i de masses d’aire, ara tot apunta que la calor ja no tindrà marxa enrere. És probable que durant els primers deu dies de juny la temperatura sigui superior a l’esperada i que la sensació d’estiu s’avanci i s’instal·li. No hi ha indicis de calorades fortes, però sí de temperatura una mica alta per a l’època. Durant els set dies vinents hi haurà força moments de cel enterbolit o mig ennigulat, però hi ha poques possibilitats de pluja. No és descartable que entre dimarts al vespre i dimecres al matí es pugui escapar alguna brusca, però difícilment serà pluja rellevant. La tongada de pluja que va arribar entre diumenge i dilluns passat ha estat un gran alleugeriment just abans dels mesos de calor. A Eivissa la precipitació dels cinc primers mesos de l’any supera gairebé un 40% la mitjana. Per contra, a Menorca hi ha plogut un 20% menys del que sol fer-ho. De fet, des que va començar l’any, a Eivissa hi ha plogut més que a Maó: 193 l/m2 contra només 177. A Palma, aquest 2021 la precipitació ha deixat 176 l/m2, una dada molt pròxima a la mitjana.

La previsió meteorològica de la setmana
El consell

La pujada de la temperatura, la manca de vent i la situació marítima tranquil·la faran que aquest cap de setmana sigui un molt bon moment per acostar-se a la mar. La temperatura de l’aigua és força fresca; en molts llocs encara no arriba ni als 20 graus.

Que no us sorprengui

És possible que els dies vinents arribin les primeres nits tropicals, és a dir, les primeres matinades en què no es baixi de 20 graus. A Palma Portopí la primera nit tropical arriba de mitjana al voltant del 10 de juny; a Eivissa, un parell de dies més tard.

stats