Cap positiu de covid-19 la primera setmana de cribratges a les residències de Mallorca

L'IMAS ha fet unes 1.000 proves a usuaris i treballadors de set centres

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) no ha trobat cap cas positiu de coronavirus durant la primera setmana de cribratges preventius a les residències de Mallorca. Per ara, s'han fet unes 1.000 proves tant a persones usuàries com a treballadors de set residències de l'illa. Segons ha explicat el president de l'IMAS, Javier de Juan, es tracta d'un mostreig de centres de Palma i la Part Forana, de diferents dimensions i titularitat tant pública com privada.

De Juan ha afirmat que la intenció és que "entre cada 30 i 40 dies es pugui cribrar periòdicament cada centre per poder-nos avançar a qualsevol possibilitat de brot". Calcula que en total s'hauran de fer unes 6.000 PCR. Aquest pla de cribratges es fa en col·laboració amb la Conselleria de Salut, i el treball de camp el fa la Creu Roja. La roda informativa s'ha fet davant de la residència DomusVi Can Carbonell, a Marratxí, on aquest dimarts s'estan fent les proves PCR.

Pel que fa a  la nova residència de General Riera que s'està habilitant per a positius asimptomàtics amb un acord amb una entitat privada, el president de l'IMAS ha afirmat que la previsió és que estigui llesta "a final de la setmana que ve o principi de la següent". Ara mateix, estan pendents d'unes llicències i acabant de dotar-la amb tots els serveis. D'altra banda, ha assegurat que no es descarta la possibilitat de reorganitzar les residències en positius i negatius, però ha argumentat que "per prendre aquesta decisió hem de saber quina és la situació real de les residències".

El president de l'institut ha subratllat la necessitat d'extremar les precaucions quant als protocols de prevenció, especialment en el cas dels treballadors  de  les residències. Amb tot, ha matisat que "sabem que és molt difícil mantenir el contagi zero, perquè el tipus de treball que es fa dins la residència és molt de contacte entre usuaris i treballadors". En aquest sentit, el pla de cribratges ha de servir perquè els brots no siguin molt grans.

El director mèdic de l'hospital Creu Roja de Palma, Xim Torrebella, ha explicat que l'entitat col·labora anant cada dia a una o dues residències i fent PCR a tots els usuaris que no han patit la malaltia. D'altra banda, fan serologies tant a interns com a treballadors que ja han superat el virus per tal de veure si han desenvolupat anticossos. Per últim, també es fan proves PCR a tots els treballadors que tornin d'algun permís amb 48 hores d'antelació abans de reincorporar-se a la feina.

L'IMAS aïllarà els usuaris de residències de gent gran que siguin positius de covid-19 asimptomàtics

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF