El canvi climàtic afecta el comportament dels ocells i el lloc on viuen

La crisi climàtica provoca més canvis d'hàbits a les comunitats d'ocells del nord d'Europa i menys a les mediterrànies

3 min
Corb marí assecant les seves ales a Sant Pol de Mar (Maresme).

BarcelonaLes temperatures que fa cinquanta anys es registraven a primers d'abril ara es donen a primers de març, i les tardors i els hiverns són cada vegada més càlids. Aquests canvis han generat alteracions en el cicle vital de plantes i animals, amb importants asincronies en les interaccions entre les espècies, per exemple entre les plantes i els seus pol·linitzadors o entre les plantes i els herbívors. De la mateixa manera, el canvi climàtic i l'escalfament global estan provocant variacions en el comportament d'algunes espècies d'ocells i el lloc on viuen. Així ho corrobora un estudi publicat recentment al Journal of Animal Ecology, pertanyent a la British Ecological Society. L'estudi analitza els canvis en les comunitats d'ocells de vuit països europeus, el Canadà i els Estats Units entre 1980 i 2016, amb dades de més de 1.200 espècies (uns 3.000 milions d'ocells de població total). Aquesta informació és possible gràcies a la participació d'ornitòlegs voluntaris que a la Mediterrània s'ha pogut dur a terme gràcies a l'Institut Català d'Ornitologia, dins del Pla de Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOOC). Aquest projecte té com a objectiu determinar les tendències de les espècies d'ocells comuns i, a partir de les dades obtingudes, generar indicadors ambientals.

El canvi climàtic afecta també el comportament i el lloc de viure d'algunes espècies d'ocells. Foto: REUTERS

Per dur a terme l'estudi els investigadors han calculat la temperatura mitjana del lloc on viu cada espècie i, a partir d'aquest valor específic i de les dades de seguiment dels ocells, surt la temperatura associada a cada comunitat, el que anomenen CTI (community temperature index). Analitzant el valor del CTI per a més de 10.000 àrees de mostreig de biodiversitat, des d'Escandinàvia fins a la conca Mediterrània, s'ha observat que aquest índex ha augmentat en el període 1990-2016 en els desplaçaments cap al nord. Això no només s'explica per l'arribada de noves espècies sinó també per canvis en l'abundància de les poblacions, d'acord amb els òptims tèrmics de cada espècie. L'increment del CTI durant el període d'estudi es fa palès a la major part de països europeus, però les dades analitzades revelen un desplaçament cap al nord molt més destacat als països escandinaus, on els efectes del canvi climàtic serien més pronunciats que als mediterranis.

Així, algunes de les conclusions a les quals han arribat els científics són que, per exemple, algunes comunitats d'ocells d'Europa i dels Estats Units estan canviant els hàbits i pugen de latitud buscant ambients més frescos o ja no migren cap al sud a causa de l'ambient cada vegada més suau del lloc on habiten. Aquests canvis d'hàbits són més evidents a l'hivern que en altres estacions de l'any. Aquesta discrepància estacional es deu probablement al fet que els individus són menys fidels al lloc a l'hivern i poden canviar més fàcilment el lloc d'hivernada en resposta al clima en comparació amb la temporada de reproducció, quan els ocells estan lligats a un entorn concret durant mesos perquè hi fan el niu i hi ponen els ous, amb la intenció de no abandonar la descendència fins i tot si les condicions climàtiques no els són gaire favorables.

Però si una cosa queda clara és que les aus migratòries es mouen cap allà on hi ha més aliment, fugint de les gelades i hiverns crus, però la tendència dels darrers anys, amb hiverns suaus, els permet trobar aliment fàcilment on són i ja no tenen la necessitat de moure's a un altre lloc a passar l'hivern. Una altra conclusió que s'extreu de l'estudi és que a la Mediterrània aquests canvis en el comportament dels ocells són menys presents degut, en part, al fet que no hi arriben gaires espècies d'Àfrica i també perquè a causa de l'augment de la massa forestal algunes espècies han trobat un ambient més temperat per viure i no han tingut la necessitat de moure's. Altres factors determinants són que, per exemple, la temperatura mitjana no ha canviat tan acusadament com al nord d'Europa i a la presència de nombrosos microhàbitats i microclimes que permeten que les espècies puguin adaptar-s'hi fàcilment, malgrat les anomalies tèrmiques registrades.

A la conca Mediterrània, amb més microclimes i microhàbitats, l'efecte del canvi d'hàbits és menor que als països del nord d'Europa.
stats