L'any passat varen agafar 62 cans autors de 37 atacs a ramat

El conseller de Medi Ambient ha donat avui aquestes dades, corresponents a l'any 2017

L'any passat es varen agafar 62 cans autors de 37 atacs, en què varen resultar ferits o morts 342 animals, tres quartes parts dels quals eren ovelles.

El departament que dirigeix el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha concretat avui a Efe el nombre de cans que van ser identificats i capturats o requisats als seus amos el 2017 en el marc d'un procediment preestablert en el qual intervenen també el servei d'emergències 112 i els ajuntaments dels municipis on es registren els atacs de cans al bestiar.

El 2016 hi va haver 28 atacs, pels quals van ser recollits 38 cans, mentre que d'ençà que ha començat el 2018 hi ha hagut 10 episodis d'assalt violent a ovelles i aus de corral, pels quals han estat avaluats 15 cans.

Medi Ambient, Agricultura i Pesca i l'112 van posar en marxa l'any passat el protocol per donar resposta a les reclamacions dels propietaris de bestiar i aviram víctimes de mossegades de cans amollats al camp.

El pla d'actuació es basa en la consideració que els cans que ataquen el bestiar són perillosos també per a les persones, ja que, a més, solen ser reincidents.

Quan un ramader pateix un atac, n'ha d'avisar l'112 i denunciar-ho a la Guàrdia Civil i la Policia Local, i a partir d'aquí es posa en marxa el procediment per a la localització dels cans agressius.

Els agents locals o les entitats col·laboradores en matèria de protecció animal cerquen el ca per capturar-lo, en localitzen els propietaris i promouen l'obertura d'un expedient sancionador.

Pel seu comportament, aquests cans han d'estar registrats com a potencialment perillosos, i si es considera que la seva actitud és irrecuperable, poden arribar a ser sacrificats.

La Conselleria apunta, així mateix, que 11 municipis de Mallorca cobreixen el protocol amb recursos propis i 40 tenen un conveni amb una entitat col·laboradora.

El servei de ramaderia del Govern col·labora en la localització dels cans atacants i els seus propietaris, s'encarrega d'assessorar els ramaders afectats sobre l'eliminació dels animals morts i els informa sobre les subvencions per contractar assegurances que cobreixin aquest tipus de riscos.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF