Societat 04/07/2019

Regularitzar el cànnabis per acabar amb el mercat negre

Una plataforma demana al Congrés que actuï per acabar amb la inseguretat jurídica d'aquest sector

Efe / Ara
2 min
Cabdells de marihuana en una imatge d'arxiu.

BarcelonaAlbert Tió va ser condemnat a cinc anys de presó per ser secretari d'un club de cànnabis. En qualsevol moment pot entrar a la presó per haver cultivat cànnabis per als socis de l'associació Airam de Barcelona, una organització que va estar oberta entre el 2012 i el 2014. L'Audiència de Barcelona el va condemnar per un delicte contra la salut pública i un altre per associació il·lícita, una sentència ratificada pel Suprem que recorrerà al Constitucional. A més, Tió s'enfronta també a una possible multa milionària de 2,25 milions d'euros.

Aquest dijous, Tió, president de la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FEDCAC), ha presentat, juntament un grup de juristes i activistes, una campanya per exigir al Congrés que regularitzi la marihuana i acabar d'aquesta manera amb el "tràfic i mercat negre" existent.

Tió se sent "perseguit" per la justícia, i ha recordat que el tribunal que va ratificar la seva pena estava presidit per Pablo Llarena i format per un grup de jutges "conservadors", entre els quals hi ha Carmen Lamela. "Ens sentim com caps de turc per donar exemple i frenar un moviment que, per culpa de la no regulació, creix desordenadament i castiga el cultiu incitant les associacions a proveir-se al mercat negre i fomentant el tràfic il·legal", ha explicat durant l'acte en què s'ha presentat la campanya ConsumoConDerechos.org.

Un dels seus advocats, que ha participat en l'acte, el lletrat Andrés García Berrio, ha explicat que Tió és una de les moltes persones "criminalitzades en silenci" a causa de "les conseqüències nocives d'un model caduc". "No és una qüestió individual, sinó de drets civils", ha afegit, per exigir als diputats de la nova legislatura que "surtin de la hipocresia" i impulsin la regularització del cànnabis.

Actualment, Catalunya compta amb unes 300 associacions cannàbiques que estaven regulades en el marc d'una legislació autonòmica impulsada per una iniciativa legislativa popular, aprovada el 2017 per tots els grups del Parlament a excepció del PP. Aquesta llei va ser derogada pel Tribunal Constitucional el 2018, i ha deixat, segons Berrio, el sector en "una anomalia completa".

L'advocada Sònia Olivella ha explicat que el consum propi de cànnabis està permès, però les últimes sentències del Constitucional "posen fins i tot en dubte aquest dret". Olivella també ha denunciat el context de "creixent repressió" sota el marc de la 'llei mordassa'.

stats