Societat 18/08/2013

Un estudi vincula un gen del procés d'envelliment amb el càncer de la sang

Algunes cèl·lules canceroses ignoren el detonant de l'envelliment per tal de continuar dividint-se

Ep
2 min
cèl·lula càncer

BarcelonaUn gen que ajuda a controlar el procés d'envelliment actuant com el rellotge intern d'una cèl·lula pot estar relacionat amb el càncer, segons ha detectat un estudi realitzat per científics de l'Institut d'Investigació del Càncer, a Londres, Regne Unit. Aquests experts han trobat una variant genètica que influeix en el procés d'envelliment entre quatre noves variants vinculades amb el mieloma, un dels tipus més comuns de càncer de la sang.

Amb la troballa d'aquesta investigació, publicada aquest diumenge a 'Nature Genetics', les variants genètiques relacionades amb el mieloma ascendeixen a set. El mieloma afecta al voltant de 4.700 pacients cada any i és causat per mutacions genètiques en les cèl·lules blanques de la sang, que normalment ajuden a combatre les infeccions i lesions. Menys de quatre de cada deu pacients sobreviuen a la malaltia després de cinc anys, i tres de cada deu moren a l'any del diagnòstic.

Un marcador genètic descobert pels investigadors està vinculat a un gen anomenat TERC, que regula la durada dels "taps" del telòmer en els extrems de l'ADN. En les cèl·lules sanes, aquestes tapes s'erosionen amb el temps, fent envellir els teixits, però algunes cèl·lules canceroses semblen ser capaces d'ignorar el detonant de l'envelliment per tal de continuar dividint-se. Si altres estudis confirmen la relació, el TERC podria ser un objectiu per a futurs tractaments del mieloma.

En les persones afectades pel mieloma, els glòbuls blancs anomenats cèl·lules plasmàtiques creixen sense control a la medul·la òssia i s'hi queden atrapats, interrompent la producció normal de la sang. Aquest càncer pot ser molt dolorós i afectar els ossos en múltiples parts del cos. "La identificació d'aquestes variants genètiques de risc ofereix l'evidència més convincent que la susceptibilitat al mieloma es pot heretar. El mieloma segueix sent incurable i l'efecte sobre la qualitat de vida dels pacients pot ser devastador", destaca el director d'investigació de la leucèmia i el limfoma a l'institut britànic, Chris Bunce.

stats