Les obres del nou centre de les arts del circ de Can Ribes començaran el 2019

L'antiga fàbrica tèxtil es convertirà en un centre dedicat a la creació, formació i recerca de les arts del circ

L’Ajuntament de Palma ha presentat avui el projecte de rehabilitació de Can Ribes, que ha elaborat l’Àrea de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne. La Regidoria de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística està elaborant el projecte de gestió de l’edifici, que gestionarà Cultura. La previsió és que les obres surtin a licitació abans que acabi l’any i que puguin començar a principi de 2019. El pressupost és de 930.000 euros procedents de la Llei de capitalitat.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha assegurat que “Palma guanya un nou equipament i el relat d’una ciutat que posa la cultura en el centre del seu discurs per fer de Palma una ciutat creativa”. “És un dia per estar especialment satisfets. Ja vàrem dir que aquesta seria una legislatura de nous equipaments culturals", ha dit el batle. El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha afirmat que "avui feim una gran passa per aconseguir que Can Ribes sigui un centre dedicat a les arts del circ gràcies a la col·laboració entre Urbanisme i Cultura. Paral·lelament a la rehabilitació, es farà el projecte de gestió de l’edifici". El regidor d’Urbanisme, José Hila, ha posat en valor “el valor patrimonial i arquitectònic de l’edifici”. "Aquest projecte ens permetrà que un edifici tancat i que genera problemes a la barriada esdevingui un centre de creació i de cohesió social a la barriada", ha afirmat Hila.

Pla d’usos

Can Ribes es convertirà en un centre dedicat a la creació, formació i recerca de les arts del circ. D’aquesta manera, es donarà resposta a la demanda dels professionals de circ, que sol·licitaven un espai de qualitat on poder entrenar, crear, assajar, formar-se i intercanviar amb altres professionals. A més, es reconeix el circ com una art estratègica que s’incorpora al mapa dels equipaments culturals de la ciutat amb l’objectiu de convertir-la en un punt de referència d’aquesta art.

Amb la rehabilitació de l’antiga fàbrica tèxtil es convertirà Can Ribes en un espai de creació, investigació, entrenament, assaig i formació continuada destinat al món dels professionals i interessats en les arts del circ, un eix artístic, educatiu i de desenvolupament comunitari, un espai de producció d’espectacles i un espai de formació i circ social.

Projecte

Can Ribes disposarà d’una sala d’entrenament i de posada en escena, sales de creació, una sala polivalent i un espai per a oficines. L’edifici, que es va construir el segle XIX, forma part del conjunt fabril de Can Ribes, que conforma el patrimoni industrial de Palma. El projecte proposa, d’una banda, consolidar l'estructura i, de l’altra, crear un espai interior més ampli, flexible i accessible pensat per als nous usos previstos. S’actuarà a l’interior i a l’exterior, se'n consolidarà la façana i s'hi crearà un espai obert a l’interior perquè pugui acollir el centre de circ previst.

L’edifici té una planta baixa i un primer pis amb una superfície de 1.250 m2, dividits en planta baixa, de 750 m2, i primera planta, de 500 m2. El projecte contempla crear un espai diàfan a la planta baixa per donar cabuda als nous usos amb un espai polivalent. També s’incrementarà l’alçada lliure interior per a la qual cosa s'hi rebaixarà el terra. S’hi obriran dos accessos: el principal per la plaça i un altra just a l’altra banda. Ambdós seran accessibles amb la instal·lació de rampes i un ascensor.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF