Societat 28/05/2018

'Una dona ha de cotitzar 11 anys més que un home per cobrar la mateixa pensió'

Amb aquest lema arranca 'És això violència de gènere?', una campanya del Consell de Mallorca entorn de la violència simbòlica

Ara Balears
3 min
Arrenca la campanya 'Es això violència de gènere?'

PalmaAvui es llança la campanya 'És això violència de gènere?' de la Direcció Insular de Participació Ciutadana per generar debat i reflexió sobre la violència simbòlica. La campanya s'engega demà sota el lema 'Una dona ha de cotitzar 11 anys més que un home per cobrar la mateixa pensió' i tracta de les pensions de les dones majors i la diferència d'aquestes amb i les dels homes. La violència simbòlica s'emmarca en un tipus de violència invisible però explícita. Cada mes es llançarà un missatge diferent entorn de la violència simbòlica en què la ciutadania podrà participar mitjançant fòrums, debats, propostes i opinions a través de la plataforma Entre Tothom Mallorca les quals, llavors, es traduiran en conclusions en una taula rodona oberta amb experts.

La campanya arranca amb un "tema actual i rellevant" com és el de les pensions, ha dit el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado. Tot i que el tema de què tracta és de lluita col·lectiva, les dones en són les més afectades, segons que ha assegurat la directora del Grup d'Investigació d'Estudis de Gènere, Esperança Bosch. La vulnerabilitat, la precarietat, la subordinació i l'explotació afecten la bretxa salarial entre homes i dones, cosa que repercuteix en les jubilacions tan baixes per a les dones, ha comentat la directora insular d'Igualtat i Participació Ciutadana, Nina Parrón. Dues dones jubilades de prop de 75 anys s'han sumat a la presentació de la campanya com a testimonis; Maria Bover ha assenyalat que ha fet feina tota la seva vida i que arran de la pensió que té se "sent en una situació de discriminació, com si fos invisible" i Maria Cañellas, vídua, ha afegit que "des que naixem fins que morim, les dones estam a segona fila".

La violència simbòlica és la més invisible i la més perillosa, ha comentat Esperança Bosch. Ha explicat que és un tipus de violència que, segons les Nacions Unides, existeix des dels anys 90 del segle passat i la tenim tan integrada en la societat que la normalitzam. Consisteix a treure valor a la posició social i les accions de la dona, deixant-la en un segon pla. Ha afegit que aquesta campanya serveix per destapar els ulls a la gent i posar nom a les coses perquè "allò que no té nom no existeix" i, així, mostrar forats negres que s'han de netejar.

En el marc d''És això violència de gènere?' s'aniran programant debats temàtics cada mes. S'obrirà un debat a la plataforma Entre Tothom Mallorca durant un mes i se'n recolliran les aportacions. Al llarg de la setmana següent, es farà una taula rodona amb especialistes sobre el tema i es publicarà un document de conclusions finals. Llavors, es durà a terme la proposta oberta, en què es poden fer propostes i recollir suports positius o negatius. Passats 15 dies, es farà el tancament del tema amb la publicació d'un document de propostes que s'envia a l'Administració competent i les entitats que hi puguin estar interessades.

És la primera experiència del Consell pel que fa a la creació d'un canal obert per fomentar la participació ciutadana. Alhora, es vol visibilitzar la violència simbòlica, i reflexionar i debatre sobre la violència masclista en general, fomentar una actitud crítica i la transparència i el control de les polítiques públiques per part de la ciutadania. Participació Ciutadana demana participació a tothom, sense cap limitació, per enriquir el debat i treure conclusions de manera col·lectiva. El conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, ha assenyalat que la plataforma en línia es nodrirà d'informació per estimular la participació i, així, promoure el debat i la reflexió amb l'objectiu final que es millorin les polítiques de l'Administració Pública. La campanya s'ha programat fins al febrer del 2019, però la intenció és que s'allargui.

Per participar de manera activa en 'És això violència de gènere?' només cal registrar-se a www.entretothom.net, però també es pot seguir i consultar la informació que es vagi afegint al web sense necessitat de registrar-se. El funcionament de la plataforma s'inscriu dins el sistema CONSUL, que alguns ajuntaments de l'illa i municipis de l'Estat ja utilitzen per crear un vincle més directe entre la ciutadania i les administracions públiques.

stats