Societat 31/07/2020

La campanya 'No i punt!' del Consell de Mallorca s'enfoca enguany als nous espais d'oci

L'executiu insular, a més, ha presentat un vídeo de sensibilització contra la violència sexual adreçat als agressors

A. Tarragó / B. Orell
2 min
Imatge de la campanya del Consell de Mallorca

PalmaLa campanya del Consell de Mallorca 'No i punt!', per prevenir i combatre la violència de gènere, enguany està enfocada als nous espais d'oci sorgits de la crisi sanitària de la covid-19. Com que no hi ha festes populars, aquest estiu l'executiu insular, amb el lema 'Mallorca lliure d'agressions sexistes', vol fomentar el respecte i la llibertat d'elecció en les festes privades. Segons ha dit la directora insular d'Igualtat, Rosa Cursach, en una roda de premsa aquest divendres, després del confinament han vist la necessitat "d'enfocar la campanya cap a àmbits més privats".

Per adaptar-se a la situació actual, la Direcció insular d'Igualtat repartirà cartells amb un codi QR als ajuntaments dels municipis i als trens. A través d'aquest codi es podrà accedir a diferents informacions. Per una banda, es podran trobar un conjunt d'explicacions i recomanacions adreçades a víctimes d'agressions sexistes i a persones que en puguin presenciar una. A més, hi ha un llistat de telèfons als quals es pot acudir en cas de patir l'agressió.

Per altra banda, hi ha explicacions i alertes destinades a possibles agressors, per prevenir i saber reconèixer les situacions. Definicions com 'assetjament sexual' i 'abús', i advertències com no insistir, escoltar i saber veure les negatives formen part de la campanya 'No i punt!'. Una novetat d'enguany és que la informació que es troba en el codi també hi és en anglès, a banda de català i castellà.

Una altra novetat és el vídeo de sensibilització que ha fet el Consell de Mallorca, al qual també s'accedeix a través del codi. Aquest va dirigit, principalment, a l'agressor. Mostra una situació entre dos amics en què un explica la seva nit amb una dona i l'altre li fa veure que en va abusar, que la situació en què es produïren els fets no eren normals. Des de la Direcció insular han volgut fer un film didàctic per aprendre a reconèixer les situacions i evitar que passin. Volen "evidenciar que les situacions es normalitzen massa sovint", ha explicat Cursach.

Empoderament dels pobles

El Consell repartirà la cartelleria pels municipis de Mallorca, els quals estaran personalitzats amb el logo de l'Ajuntament seguit del lema 'Poble lliure d'agressions sexistes'. Consideren que aquest fet pot acostar la campanya al poble, perquè la gent la defensi i la reivindiqui.

Amb relació a les festes privades, a les quals no arriben les administracions, la consellera executiva de Presidència del Consell de Mallorca, Teresa Suárez, ha manifestat que és una oportunitat perquè "la gent jove pugui adonar-se que en aquest oci diferent també hi ha agressions sexuals". Pel que fa a les dades de criminalitat del segon trimestre de l'any –que el Ministeri de l'Interior ha fet públiques aquest divendres–, Suárez entén que "la pandèmia pot fer que les dades canviïn". Si bé "el fet que no hi hagi hagut turisme pot suposar una davallada [en els delictes sexuals], és possible que altres indicadors creixin en termes de violència".

stats