Societat 11/05/2018

Nina Parrón: "La Manada ha suposat un abans i un després"

La campanya 'No i punt' per evitar les agressions sexuals a les festes populars s'iniciarà dilluns amb motiu del Firó de Sóller

Aina Riera Serra
3 min
Manifestants contra la sentència de La Manada

PalmaLa campanya 'No i punt', impulsada pel Consell de Mallorca per lluitar contra les agressions sexuals, es consolida enguany amb la participació de més municipis i més cursos de formació.

La directora insular d'Igualtat, Nina Parrón, i el vicepresident del Consell i conseller de Participació Ciutadana, Jesús Jurado, han presentat avui aquesta campanya, que s'inicia dilluns amb motiu del Firó de Sóller. Allà ja ha començat la formació per al personal tècnic de l'Ajuntament i es penjaran els cartells i es repartiran alguns elements de merchandising com xapes, bosses, samarretes o posters que serveixen també com a elements dissuasius i de conscienciació.

Una de les iniciatives claus és la instal·lació de paradetes informatives a punts estratègics de les festes, on les al·lotes puguin denunciar les possibles agressions o demanar informació respecte d'aquest tema.

Nina Parrón i Jesús Jurado a la presentació de la campanya 'No i punt'

Pel que fa a la participació, si l'any va passat s'hi varen adherir 30 municipis, enguany ja en són 35 els que s'han involucrat en el programa, que inclou una campanya de prevenció, formació i d'informació a peu de carrer.

Els municipis que han confirmat la voluntat de participar en la campanya No i Punt són Ariany, Algaida, Artà, Binissalem, Bunyola, Campanet, Campos, Capdepera, Consell, Deià, Esporles, Felanitx, Fornalutx, Inca, Lloseta, Llucmajor, Manacor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Marratxí, Montuïri, Muro, Pollença, Porreres, Puigpunyent, sa Pobla, Sant Joan, Santa Maria, Santanyí, Selva, ses Salines, Sineu, Sóller, Son Servera i Vilafranca.

"Allò ideal seria poder aconseguir l'any que ve un ple total de tots els municipis per tal de poder fer arribar a tota l'illa una reflexió sensibilitzadora sobre un problema que és massa present en la nostra societat", ha declarat Jesús Jurado.

D'altra banda, enguany s'hi vol implicar més els al·lots i s'han fet una sèrie de xapes i uns tassons en què es consciencia de la importància de respectar i d'acceptar un no en cas de rebre'l. Els lemes per les dones és 'Suma't al canvi i actua' i per als homes 'Suma't al canvi i respecta'.

Formació

La formació de detecció i actuació davant les agressions sexuals va dirigida a totes aquelles persones involucrades en l'organització de les festes de cada poble, personal tècnic i polítics dels ajuntaments i comissions de festes dels diferents pobles. Enguany, a més, s'hi inclouran els policies tutors, que rebran indicacions i un protocol per saber com actuar en cas d'una possible denúncia.

En aquest sentit, es podria també reforçar la presència policial en moments en què aquest tipus d'agressions puguin ser més factibles, com la festa de les avellanes en el context de les festes de Sant Joan de Ciutadella o les de l'Embala't a Sencelles.

Així mateix, es preveuen unes jornades de formació per a grups de joves i altres col·lectius. D'aquestes formacions poden sortir agents de prevenció que podran estar presents com a referents durant la festa.

D'altra banda, s'impartiran tallers de WENDO gratuïts per a dones interessades a aprendre tècniques de defensa personal enfocades a evitar agressions sexistes i sexuals. L'any passat 400 dones varen participar en aquests tallers.

Cas la Manada

La campanya 'No i punt' es presenta en un moment en què la sentència de la Manada encara ressona a la majoria dels mitjans de comunicació i es convoquen manifestacions per demanar més justícia, com la que va tenir lloc ahir per part dels estudiants davant la Delegació del Govern.

"És evident que el cas de la Manada ha marcat un abans i un després", ha dit Nina Parrón, qui creu que no només ho ha estat pel que fa a la conscienciació de la societat civil, sinó també de la classe política i des del punt de vista institucional. Ha recordat també que l'Ajuntament de Pamplona ha impulsat una campanya similar amb el lema 'No és no'.

Respecte de la sentència, Jurado ha dit que entre la classe política "hi ha un tic a valorar les sentències judicials com si fossin paraules divines', però sempre són sentències criticables perquè són interpretacions de la llei.

Masclisme a les festes populars

Nina Parrón ha recordat que moltes festes populars estan lligades a una tradició on es naturalitzen certs tipus d'actituds masclistes i intimidatòries. Per això es varen celebrar també durant el mes d'abril unes jornades per conscienciar sobre el sexisme en les festes tradicionals.

stats