Societat 18/12/2020

Per caminar no cal sortir de Palma: també s’hi poden fer excursions

L’historiador Bartomeu Carrió i el guia cultural Joan Carles Palos publiquen un llibre que ofereix 13 rutes poc conegudes pel municipi

Kike Oñate
2 min
Per caminar no cal sortir                 de Palma: també s’hi poden  fer excursions

PalmaSi viviu a Palma i voleu fer una excursió, segurament pensau en llocs com la serra de Tramuntana. Però es pot passejar en plena natura sense sortir del terme de Ciutat. El llibre Els camins de Palma (Lleonard Muntaner Editor) proposa 13 rutes poc conegudes per “redescobrir un paisatge que ens és familiar, però que sovint hem discriminat”, explica un dels autors, l’historiador Bartomeu Carrió, que ha fet el recull amb el guia cultural i col·laborador de l’ARA Balears Joan Carles Palos. El llibre no només documenta espais del pla de Sant Jordi i l’Arenal, també ofereix un resum històric dels llocs per on passen els camins, que estan connectats amb les línies d’autobusos i amb el metro, per fomentar la mobilitat sostenible.

El llibre (a la venda a l’Espai del Subscriptor de l’ARAbalears.cat ) reivindica que les administracions públiques tinguin en compte que la connectivitat a peu pel municipi és “molt important”, perquè permet mantenir la “humanització del territori”, assenyala Palos. Entre les rutes d’aquesta guia -que tot just ha tret el primer volum, ja que n’hi haurà més-, n’hi ha que connecten Sant Jordi amb el Pil·larí, Algaida i Llucmajor, la urbanització de Les Palmeres amb la plaça dels Nins de l’Arenal, i Son Ferriol amb el Coll d’en Rabassa. També s’hi descriu un camí pel torrent dels Jueus i rutes circulars pels nuclis urbans esmentats, entre altres opcions. Es tracta de camins de terra i d’asfalt, i alguns passen per l’antiga via de tren de Llucmajor.

Bartomeu Carrió destaca que el caminant trobarà possessions i molins, vestigis de la Palma rural. També antigues pedreres com les del Carnatge, el Pil·larí i l’Arenal, a banda de restes talaiòtiques. L’historiador diu que en cada ruta es recorden històries com la del bandoler Joan Durí, que a principi del segle XIX va atemorir els habitants de la zona. A més, recupera la memòria democràtica dels trencadors de marès de l’Arenal, que varen resistir contra els feixistes durant els primers dies del cop d’estat del 1936. També reivindica cançons, festes i gloses del municipi. “Al llibre hi ha una gran part de la història resumida dels camins”, diu Carrió, i afegeix que la intenció de tot plegat és fer que la gent estimi Palma.

Alternativa contra la saturació

Joan Carles Palos afirma que la guia té la voluntat de descobrir nous espais per “dissuadir” que la gent només vagi d’excursió a punts més coneguts, sobretot de la serra de Tramuntana. La manca d’alternatives d’oci a causa de les restriccions contra el covid-19 n’han incrementat els visitants, i els darrers mesos els cotxes han saturat els accessos per pujar al castell d’Alaró, els embassaments d’Escorca i el llogaret de Biniaraix. “Oferir altres possibilitats és un acte de responsabilitat per evitar la degradació dels espais naturals”, explica Palos.

Els dos autors ja treballen en el segon llibre i segurament n’escriuran un més. “No descartam traçar itineraris que comencin a l’interior de la ciutat per veure l’evolució urbanística dels darrers segles, que ha anat engolint les zones periurbanes de Palma”, avança.

3 rutes destacades

Torrent dels jueus

Una ruta per descobrir l’àrea natural entre Palma i Llucmajor, en una zona que paradoxalment està caracteritzada per l’impacte de l’urbanisme provocat pel boom turístic. L’empremta del passat de les graveres de la zona hi és molt present. S’inicia a la plaça dels Nins de l’Arenal i acaba a les aturades 280 i 397 de la línia 31 de l’EMT.

L'Arenal-Les Palmeres

La ruta transcorre pràcticament per l’antiga via del tren que passava pel Coll d’en Rabassa, el Pil·larí, les Cadenes, l’Arenal, Llucmajor i Campos fins a Santanyí. El camí també passa pel pont de les Set Boques i la possessió de Son Verí de Baix, i acaba a la urbanització Les Palmeres, a Llucmajor.

Camí del correu

El camí uneix el municipi de Palma des de la benzinera de Can Groc amb el polígon de Marratxí, tot just a l’aturada del metro. A través de la ruta, el lector coneixerà històries de la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i casos de corrupció de la Mallorca de final del segle passat.

Els subscriptors tenen un descompte del 10% i poden reservar-lo al correu promocions@arabalears.cat

stats