Societat 29/04/2021

Calvià canvia tres noms de carrers franquistes amb els vots en contra de Vox i el PP

La proposta només ha rebut el suport de l'equip de govern, perquè Ciutadans se n'ha abstingut

3 min
Vista de l'entrada de Calvià des de la carretera de Puigpunyent.

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Calvià ha aprovat aquest dijous canviar tres noms de carrers dedicats a persones vinculades amb la dictadura, que figuren al cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat pel Govern. Es tracta dels vials General García Ruiz, Damià Barceló i Sor Rosenda, que el Consistori vol substituir per Francisca Pujol Terrasa, camí de Can Sopa i carrer del Convent, respectivament.

La proposta només ha rebut el suport dels partits de l'equip de govern (PSIB-MÉS-Unides Podem), mentre que Ciutadans se n'ha abstingut i el PP i Vox hi han votat en contra. Els socialistes han proposat ajornar el canvi de noms fins a l'any que ve als populars i els regidors de la formació taronja, perquè havien criticat que es fes en plena pandèmia, però ho han rebutjat i s'ha decidit tirar endavant el canvi.

El tinent de batle delegat de Joventut, Participació Ciutadana, Medi Ambient, Transició Ecològica i Memòria Democràtica, Rafel Sedano, ha lamentat el sentit del vot de l'oposició i ha recordat que els noms proposats per substituir els actuals són topònims tradicionals del municipi i de persones que no tenen res a veure amb la Guerra Civil.

Justificació dels canvis

El carrer General García Ruiz és a Magaluf i es va posar en record del militar franquista Luis García Ruiz, que va dirigir la repressió a Mallorca com a governador civil a proposta del general colpista Manuel Goded a l'inici de la Guerra Civil. Un mes i mig després fou nomenat cap d'operacions a Manacor. Més tard va participar en l'ofensiva contra els republicans al País Basc i després al sud de la Península sota les ordres del colpista Queipo de Llano. L'Ajuntament vol dedicar aquest carrer a Francisca Pujol Terrasa (Calvià, 1916 - 2003), que fou una empresària i emprenedora de la zona que va regentar el Bar Magaluf, obert el 1954, i després el Bar Puerto Rico, inaugurat el 1956. Després, juntament amb el seu marit, va fundar el Bar Criollo i la Pensión Pujol, tots dos ubicats a la platja de Son Maties.

Pel que fa als altres dos noms, l'Ajuntament va proposar que se substituïssin per dos topònims tradicionals que s'havien perdut. El carrer de Damià Barceló, que s'ubica en perpendicular a l'avinguda del Capdellà, es va dedicar al membre fundador de la Falange a Porreres. Durant la Guerra Civil va participar en la detenció de nombroses persones i els testimonis orals indiquen que formava part dels escamots falangistes que feien execucions extrajudicials darrere l’oratori de la Creu de Porreres. Segons el cens del Govern, després de la guerra es va refugiar a Calvià per por dels seus propis veïns, que coneixien els seus actes violents a Porreres. El Consistori va proposar substituir aquest nom pel de camí de Can Sopa, que és com es deia al segle XIX, segons va documentar Agustí Aguiló a l'article La formació i evolució urbana de la vila de Calvià i des Capdellà (del segle XIII a mitjans segle XX), publicat el 2014 a la revista Entorn.

D'altra banda, el carrer de Sor Rosenda, ubicat al poble de Calvià, recorda la monja que va participar en la repressió franquista com a delatora de persones que s'amagaven dels feixistes. Va ser 11 anys després del final de la Guerra Civil, el 1950, quan es va canviar el nom a l'antic carrer del Convent i se'l va dedicar a Sor Rosenda. El Consistori proposà recuperar el nom antic i tradicional de carrer del Convent, perquè s'ha pogut confirmar a través d'una recerca que almenys entre el 1904 i el 1949 el nom de la via era aquest.

stats