Societat 21/12/2019

Temperatures de fins a 50 graus i sis mesos molt secs, factors dels incendis a Austràlia

Les cendres han arribat a cobrir parts de glaceres de Nova Zelanda

Oriol Rodríguez/miquel Bernis
2 min
Paisatge marronós a prop de la glacera Franz Josef, a Nova Zelanda

BarcelonaLa falta de pluges i les temperatures desbocades d'aquest començament de l'estiu a Austràlia són dos dels factors importants que expliquen l'onada d'incendis devastadors que afecta el país. La setmana abans de Nadal va ser especialment dura pel que fa a temperatures: a l'estat de Victòria es va arribar a 47,4 ºC a la població de Hopetoun. És el valor més alt al desembre en aquest sector del país i supera els 46,6 ºC de Robinvale, el rècord des del 1976. Però no és l'única marca que va caure.

El 19 desembre es va registrar una màxima de 49,9 ºC a Nullarbor, el valor més elevat des que es prenen dades d'un desembre, que és tot just el primer mes de l'estiu (com el juny a casa nostra). Aquest registre és el quart més alt de la història recent australiana en qualsevol moment de l'any. El rècord també és planetari, perquè mai abans s'havia arribat a un valor tan elevat al desembre.

No es tracta de registres aïllats d'una part del país, perquè dos dies abans, el 17 de desembre, havia sigut el dia més calorós mai registrat al conjunt del país, amb una temperatura màxima mitjana de 40,9 ºC. L'anterior rècord era del 7 de gener del 2013: aleshores la temperatura mitjana va ser de 40,3 ºC.

A tots aquests rècords de calor, s'hi ha de sumar que aquesta primavera ha sigut la més seca des que es tenen registres. En una bona part del país les precipitacions durant la segona part de l'any no han arribat ni a la meitat de les previstes, segons dades del Bureau of Meteorology, el servei meteorològic d'Austràlia.

Les imatges del satèl·lit Terra mostren clarament que els últims dies les cendres dels incendis que s'estan produint al sud-est del país, entre les regions de Nova Gal·les del Sud i Victòria, s'han estès massivament fins a Nova Zelanda, en indrets que són a més de dos mil quilòmetres, i fins i tot més enllà. És a dir, és com si les cendres d'un incendi que es produís a Catalunya arribessin massivament al sud de Noruega.

Composició d'imatges del satèl·lit Terra del dia 1 de gener

Aquesta imatge del satèl·lit és del dia 1 de gener, com també aquesta captura del paisatge que hi havia en aquell moment prop de la glacera Franz Josef, a Nova Zelanda, on el gel va agafar un color clarament marronós a causa de les cendres d'uns incendis que tenen lloc a uns dos mil quilòmetres de distància.

stats