Adeu a les mascaretes al carrer. On caldrà portar-ne encara?

Als interiors de comerços, al transport públic i dins els bars i restaurants són obligatòries

3 min
Dos joves traient-se la mascareta dijous en un carrer del centre de Barcelona

MadridA partir d'avui ja es pot caminar pel carrer sense mascareta. Aquesta és la novetat principal que porta la segona desescalada de la pandèmia en el segon estiu de coronavirus. El govern espanyol va acordar dijous modificar l'article 6 de la llei de nova normalitat, aprovada el 29 de març passat, que regula l'ús obligatori de la mascareta, i ja no caldrà dur-la en espais exteriors, sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres. En espais tancats sí que caldrà dur-la. Això és tot el que cal saber sobre el nou ús de les mascaretes:

On serà obligatòria la mascareta i on no a partir del 26 de juny

On caldrà portar mascareta?

En farmàcies, supermercats i al transport públic s'ha de seguir portant

Es podrà estar a la via pública sense mascareta, tret que no es pugui mantenir la distància de seguretat amb la resta de persones. Si caminem de costat amb el nostre nucli de convivència, també podrem fer-ho sense mascareta. En esdeveniments multitudinaris com concerts a l'aire lliure caldrà protegir-se perquè no es pot mantenir la distància si són a peu dret. En canvi, si són asseguts i les cadires es col·loquen amb la distància necessària les unes de les altres ens la podrem treure.

Pel que fa als espais tancats, la normativa no canvia. Sempre que hàgim d'anar al supermercat, a la farmàcia, al metro, a l'autobús i a una biblioteca, per exemple, ens haurem de posar la mascareta. És per això que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recordat que l'hem de dur a sobre, encara que no sempre posada. Pel que fa al transport marítim, els viatgers podran treure's la mascareta quan estiguin dins la seva cabina o bé a les parts exteriors de la nau.

¿Els vacunats també l'han de dur en espais interiors?

En general sí, però a les residències de gent gran hi ha excepcions

A les residències de gent gran no sempre s'exigirà l'ús de la mascareta en espais tancats. Si les taxes de vacunació en aquests centres són superiors al 80% amb pauta completa, no caldrà dur-ne. En aquest cas, els residents podran anar sense mascareta però els visitants i els treballadors l'hauran de dur sempre posada. En dependències de professionals essencials en què també hi hagi aquesta taxa de vacunació, com per exemple els bombers, tampoc caldrà que els treballadors la portin.

Una de les novetats que arribaran d'aquí unes setmanes és la tornada del públic als estadis de futbol i els pavellons de la lliga ACB de bàsquet. L'ús de la mascareta seguirà les mateixes normes: en espais tancats caldrà portar-la, però als estadis no serà necessari si es pot mantenir la distància de seguretat. Per tant, si les autoritats responsables de definir l'aforament permès admeten el 100%, els aficionats s'hauran de posar la mascareta si tenen persones al costat.

Quines són les sancions?

No hi ha cap canvi: pot ser una multa de fins a 100 euros

No hi ha cap canvi respecte al règim sancionador, i sí, incomplir la normativa pel que fa a la mascareta pot comportar una multa econòmica de fins a 100 euros. "L'incompliment de l'obligació d'ús de la mascareta establert a l'article 6 serà considerat infracció lleu i sancionat amb multa de fins a 100 euros", diu l'article 31.2 de la norma esmentada. Caldrà veure quin és el redactat definitiu del decret que es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat per saber si també es pot multar qui no dugui una mascareta a sobre, encara que no sigui posada. Darias no va voler-ho confirmar aquest dimecres, i aquest dijous no s'hi ha referit.

stats