Per què tornam a parlar de la cadena perpètua?

El Congrés dels Diputats debat una proposició de llei del Partit Nacionalista Basc per eliminar la presó permanent revisable, just quan es té notícia de l’assassinat del menor Gabriel Cruz

Aquest dijous, el Congrés dels Diputats ha debatut les esmenes a la totalitat per a la nova reforma del Codi Penal que planteja la derogació de la presó permanent revisable, la cadena perpètua.

Una setmana després de la mort de Gabriel Cruz, el nin de vuit anys d’edat que va ser trobat dins el cotxe de la parella del seu pare, es tornen a alçar les veus en favor de l'enduriment de les penes de presó. Però, ara, el debat és contrari. Espanya ja té cadena perpètua revisable, una de les més dures de la Unió Europea, i allò que pretén la reforma de la llei és tornar a reduir-la.

El mes de març del 2015, el Congrés dels Diputats amb l’única –però suficient– majoria del Partit Popular, aprovà la presó permanent revisable com a part de la Llei de seguretat ciutadana.

Ara, el Partit Nacionalista Basc vol derogar-la i dijous passat va trobar l’oposició del partit Popular i de Ciutadans, que hi varen presentar dues esmenes a la totalitat. 

Tot i que la proposta del PNB previsiblement s’aprovarà, la tramitació ha de ser validada pel Senat, on hi ha una majoria dels partits que s’hi oposen, el PP i Ciutadans. 

La cadena perpètua a Espanya només es pot imposar en els casos d’assassinat especialment greus. El cas de Gabriel encaixa en aquesta categoria, atès que es tracta d’un menor de 16 anys.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF