Societat 05/01/2021

El 17% de les espècies de plantes sense tija i flor de les Balears està amenaçat

De les prop de 350 documentades, com ara diversos tipus de molsa, 60 estan en perill, segons la Conselleria de Medi Ambient

Ara Balears
2 min
Una superfície plena de molsa

PalmaUn 17% de les espècies de briòfits de les Balears, o sigui, plantes sense tija i flor com ara la molsa, està amenaçat. Això suposa que, de les prop de 350 espècies documentades, 60 estan en perill, segons un estudi publicat pel Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient. L'informe analitza l'estat de conservació d'aquestes plantes, que es divideixen en categories: hepàtiques, antocerotes i molses. Malgrat ser petites i generalment poc visibles són plantes que tenen un paper fonamental en el funcionament dels ecosistemes, segons ha assenyalat la Conselleria en un comunicat.

L'estudi forma part del Llibre vermell dels briòfits amenaçats de les Illes Balears, del botànic mallorquí Llorenç Sáez, que és professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El document, que es pot consultar aquí, presenta prop de 350 espècies de briòfits. La majoria es troben en ambients humits i la màxima diversitat d'aquestes espècies s'ubica a la serra de Tramuntana, on se n'han registrat 277 (286 si són incloses subespècies i varietats). Això suposa que un 80,5% de les espècies de briòfits de les Illes es troba a la Serra.

En total, s'han identificat 60 espècies de briòfits amenaçats a les Illes, i les zones i hàbitats amb una major concentració els hàbitats de muntanya, principalment la serra de Tramuntana, acullen el 70% dels briòfits amenaçats de les Balears. També, però, n'hi ha a les basses temporals que apareixen a Menorca i en sòls silicis. A més, es poden trobar espècies en situació de risc en terrenys secs descoberts i en hàbitats costaners.

El 90,1% dels briòfits de les Balears es troba a Mallorca i, malgrat que Menorca i Eivissa tenen extensions semblants, la diversitat d'espècies és molt més alta a la primera de les illes. Això, segons Medi Ambient, es deu a dos factors: per una banda, Mallorca té una notable diversitat de terrenys que afavoreixen la presència de briòfits. També hi ha diferents hàbitats humits, els quals són molt escassos a Eivissa.

La zona de les Balears amb una major concentració d'espècies de briòfits amenaçats correspon al massís del puig Major, que n'acull un total de 25 tipus. Això suposa que en una molt petita superfície es troba representat el 41,6% del total de briòfits amenaçats al conjunt de les Illes. També destaquen el massís del Massanella, el torrent del Gorg Blau i la zona de Tossals i Cúber, mentre que l'Ofre és la tercera zona amb major concentració d'espècies amenaçades (11) i inclou tres que només es poden trobar en aquest punt.

stats