Publicitat
Publicitat

La Borsa d'Atenes perd més del 16% en la seva reobertura després de cinc setmanes

Al capdavant de les caigudes s'han situat els títols bancaris, amb una caiguda del 30%

La Borsa d'Atenes ha reobert aquest dilluns, després de cinc setmanes tancada. A primera hora ha registrat caigudes de prop del 22%, que s'han anat moderant durant la jornada. Al tancament havia perdut el 16,23%.

El volum de transaccions ha arribat als 67,66 milions d'euros, i l'índex general ha tancat a 668,06 punts.

Al capdavant de les caigudes s'han situat els títols bancaris. L'índex dels títols bancaris ha tancat amb un retrocés de gairebé un 30% (29,92%). Als bancs els han seguit en pèrdues les accions del sector sanitari, amb una caiguda similar (28,48%), i ja amb distància els serveis financers amb cessions d'entorn del 24%. Molt per darrere s'han situat els restants sectors, amb pèrdues d'entre un 13% i un 15%; les accions que més es s'han allunyat d'aquesta tendència generalitzada han estat les de les empreses d'alimentació i begudes, amb un retrocés de tan sols una mica més del 5%.

Els analistes ja esperaven una forta caiguda, tenint en compte que les operacions dels inversors nacionals, privats i institucionals estan subjectes a fortes restriccions pel fet que els controls de capital segueixen vigents.

Els inversors estrangers tenen marge il·limitat de negociació, mentre que els nacionals només poden comprar amb els romanents que tinguin en els seus comptes de corretatge o mitjançant un compte bancari nou especial, obert amb aquesta finalitat.

Els nacionals no podran disposar, en canvi, dels fons que tinguin en els seus comptes bancaris regulars, ja que aquests estan subjectes als controls de capital, que prohibeixen transaccions a l'estranger que no siguin comercials.

La reobertura de la Borsa després d'un mes sencer és un pas cap a la normalització, ha assenyalat el president de la Comissió del Mercat de Valors, Kostas Botópulos, en declaracions a la televisió pública.

Botópulos s'ha mostrat confiat que en "algunes setmanes" s'acabin d'aixecar les restriccions i s'hagi aconseguit la "liberalització completa" del negoci.

L'última sessió de la Borsa abans de la reobertura d'avui havia tingut lloc el 26 de juny, una jornada en la qual l'índex va acabar amb 797,52 punts.

Etiquetes