TOCAR TERRA
Societat 15/02/2019

Els bons productors de la terra

3 min
Els bons productors de la terra

La picaresca de la mel

Prefereixen comprar mels pasteuritzades foranes pel preu

Els apicultors estan preocupats i tenen problemes. La mel procedent de països com la Xina, elaborada sovint sense complir les normatives sanitàries europees, es distribueix amb etiquetatges confusos, i a preus més baixos que els preus de cost a Europa, desplaçant, així, les mels elaborades pels apicultors. La manca de transparència en l’etiquetatge ha afavorit la irrupció massiva de mel pasteuritzada o de barreges de mels, i ha col·lapsat el mercat europeu. Les mels mediterrànies normalment s’exporten al centre i al nord d’Europa, però aquest procés s’ha vist obstruït per aquest escenari. Les grans cadenes prefereixen comprar mels pasteuritzades foranes, per raons de preu, encara que el procés de pasteurització destrueixi les propietats naturals de la mel. Evidentment, si l’etiquetatge no informa, i el consumidor no sap què compra, serà impossible distingir entre una mel artesana i una mel pasteuritzada o adulterada amb altres sucres i xarops.

Sobrassada de Mallorca

Les vendes han augmentat un 3,5% l’any 2018

La venda de sobrassada de Mallorca a Eroski ha augmentat un 3,5% el 2018, fent un total de 51.800 kg. Aquests resultats es varen donar a conèixer al show cooking amb degustació de creacions amb sobrassada, duit a terme el passat dijous. La cadena de supermercats comercialitza fins a 35 referències de sobrassada sota la garantia de l’IGP Mallorca, elaborades per sis productors diferents. L’acte de promoció gastronòmica amb sobrassada de Mallorca va anar de la mà de la cuinera Margalida Alemany, que va presentar una ensaïmada amb sobrassada i uns panellets d’ametla i sobrassada. Eroski ha incorporat conservadores especials per a sobrassada i ha realitzat una formació específica sobre la sobrassada de Mallorca, perquè més de quaranta treballadors de l’empresa puguin assessorar de manera adequada els clients.

Dia mundial dels llegums

Les llavors són riques en proteïnes, minerals, vitamina i fibra

El 10 de febrer va ser el Dia mundial dels llegums, d’acord amb la declaració de les Nacions Unides de desembre de 2018. L’ONU considera que el desenvolupament d’aquest cultiu és vital per a la seguretat alimentària, la sostenibilitat del planeta i l’economia de les zones rurals, a més en potencia el consum com a mínim tres cops a la setmana, d’acord amb la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut. Els llegums tenen la particularitat de fixar nitrogen atmosfèric i d’incorporar-lo a la terra, de manera que la fertilitzen. Però no sols això, les seves llavors són riques en proteïnes, minerals, vitamina i fibra, i són una font de nutrients vital per als animals i per a les persones. No obstant això, amb el canvi d’hàbits alimentaris, el seu consum disminueix d’any en any i el mateix passa amb el seu conreu. Recuperar el consum de llegums és la millor aportació individual a la diada.

Unió de Pagesos

La contractació en origen és un augment de possibilitats

La Unió de Pagesos de Mallorca ha fet una tasca important en la contractació en origen, sobretot a Colòmbia, de temporers agraris. La tasca s’inicià el 2001, amb la Unió de Pagesos de Catalunya i la Unió de Llauradors del País Valencià. Aquesta feina ha estat una de les contribucions cabdals del sector per fer desaparèixer les tradicionals situacions d’il·legalitat i per enquadrar el treball temporer en un marc regulat. Són gairebé vint anys de treball i la valoració és positiva, ja que ha contribuït a la viabilitat d’un conjunt d’empreses i ha posat ordre on no n’hi havia. En un sector en què els costs de producció van per amunt i els preus solen anar per avall, la contractació en origen no representa una competència per als treballadors locals, sinó més aviat un augment de possibilitats, ja que fa més viables les empreses agràries.

Nit de l’oli 2019

S’hi presentaran els olis verges extres de la campanya 2018-2019

Dimecres que ve, dia 20 de febrer, a l’Aljub d’Es Baluard, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca ha organitzat la Nit de l’Oli 2019, en la qual es presentaran els olis verges extres de la campanya 2018-2019. Amb més de vint empreses elaboradores, la denominació d’origen es consolida any rere any i augmenta la quantitat i la qualitat de l’oli. Tot i que enguany la producció de les oliveres en general ha minvat, a diferència de la campanya anterior que va ser molt abundant, els nostres olivicultors presenten un ampli ventall d’olis excel·lents, singulars i diversos. Les tafones han millorat les instal·lacions i de cada cop elaboren més oli i millor. Ara la tasca és continuar en el camí de la promoció i la difusió, tant en el mercat propi com en els exteriors, amb l’objectiu de donar a conèixer el producte als consumidors.

stats