Societat 15/09/2018

Un bon moment per a una reflexió profunda

CCOO aposta per obrir el debat sobre la prostitució

M. Llull
2 min
La directora de l’Institut Balear de la Dona, Rosa Cursach -en una imatge d’arxiu-, considera que la prostitució s’hauria d’abolir.

PalmaLa possibilitat de legalitzar un sindicat com Otras no és una via vàlida per a Eva Cerdeiriña, secretària d’Acció Sindical i Polítiques Socials de Comissions Obreres. “No és una feina qualsevol i darrere hi ha una associació de molt dubtosa reputació”, assenyala. “En el sindicat no hi ha posicions tancades sobre la prostitució i consideram que és un tema sobre el qual s’ha de reflexionar en profunditat”, reconeix.

Allò que Cerdeiriña té clar és que s’ha de focalitzar el problema en els clients. “Les prostitutes són les víctimes i l’ONU ja ha dit que un 90% són víctimes del tràfic de persones i l’explotació”. La situació és preocupant a l’Estat, on abunda el turisme sexual, “que augmenta el tràfic de dones explotades”.

“La solució és l’abolició”

Rosa Cursach, directora d’IB-Dona, considera que “la solució” és “l’abolició de la prostitució”. “Fa falta una llei per abordar el tràfic de persones amb finalitat sexual en l’àmbit europeu”. Però el fet que en alguns països la prostitució estigui legalitzada i d’altres siguin abolicionistes no ajuda a establir accions conjuntes.

No s’ha d’oblidar que es tracta d’una “qüestió de poder i patriarcat, no d’una relació d’igual a igual”. “Les prostitutes són tractades com objectes que han de satisfer els desitjos de qui paga, i això està molt relacionat amb altres debats, com el de la maternitat subrogada”. Cursach també considera que darrere de les organitzacions sindicals de prostitutes “hi sol haver els proxenetes, que d’aquesta manera es converteixen en empresaris”. Els estats “no han de reconèixer aquest tipus d’associacions, perquè no s’ha de legalitzar l’ús de les dones per al plaer dels homes”.

El Govern té previst posar en marxa aquest desembre el Pla autonòmic contra el tràfic de dones i nines per a l’explotació sexual, que abastarà la detecció, la investigació, l’abordatge i la sensibilització.

El feminisme com a resposta

La doctora en Psicologia i portaveu del Lobby de Dones, Esperança Bosch, considera incompatible “la idea d’un sindicat que defensa els drets dels treballadors” amb “la mercantilització del cos de les dones” fruit de la prostitució. Com a mínim, “la ministra va entonar el mea culpa i ha dit que hi haurà una rectificació. A més, la implicada ha presentat la dimissió”.

El feminisme està demostrant que és “un discurs important per al segle XXI” i pot ser una bona eina per entendre que “darrere la prostitució s’hi amaguen un drama i una vergonya, a més d’una hipocresia, perquè no castiguen els ‘puters’”.

Allò que està en joc en aquesta qüestió “són els drets humans” i fa falta “una actitud crítica”, a banda de “carretades d’educació”. Bosch troba que es tracta d’un “problema de sexualitat masculina”. “Que els homes aprofitin per analitzar la seva sexualitat, perquè comprar un cos no és cap motiu de festa”, assevera Bosch.

stats