Societat 17/03/2021

Els Bombers de Mallorca van atendre un 12% d'incidències durant el 2020

La davallada en comparació amb el 2019 està relacionada amb les restriccions derivades de la pandèmia

2 min
Camions del cos de Bombers de Mallorca

PalmaEls Bombers de Mallorca van atendre durant el 2020 un 12% menys d'incidències que el 2019 a causa de les restriccions derivades de la pandèmia del coronavirus, segons ha explicat el cap de servei del cos, Pedro Ladaria. Així, durant l'any passat els Bombers van atendre 5.038 incidències, 716 menys que l'any anterior. No obstant això, Ladaria ha apuntat que, a mesura que es recupera la mobilitat, "la tendència és recuperar els nivells d'abans".

Així, el cap de servei ha destacat que el 2020 va ser "un any difícil per a la població" i que, tot i que al cos estan "molt acostumats" a dur situacions complicades, van afrontar la pandèmia "sense estar segurs que tinguessin un resultat adequat". En total, van extingir 1.885 incendis –davant els 2.229 del 2019–, van fer 986 rescats –59 menys–, 1.528 assistències tècniques –336 menys– i 639 accions de prevenció.

Quant a la plantilla, el cos insular de Bombers va créixer amb set treballadors i va tancar l'any amb 252 persones. Es van contractar 16 nous bombers, però hi va haver altres canvis de plantilla, relacionats amb promocions internes i jubilacions. L'augment de personal va permetre davallar la ràtio de bombers per habitant, amb una mitjana d'un efectiu per cada 1.943 residents a Mallorca, al mateix temps que la població de l'illa va créixer un 2%, segons l'Ibestat.

Així mateix, la memòria recull que els Bombers de Mallorca van tardar una mitjana de 12 minuts i 55 segons a arribar als incendis des de la sortida de cada un dels vuit parcs que hi ha distribuïts a l'illa. Aquesta marca va suposar una millora de 30 segons respecte del que tardaven de mitjana el 2019. Cal destacar també que durant el mes de gener va haver-hi un increment d'incidències a causa de la borrasca Glòria.

Caiguda del 18% a Calvià

Pel que fa a la distribució per municipis, els descensos més grans es van trobar a Calvià –un 18% menys– i Alcúdia –un 13% menys–, per la caiguda del turisme. En canvi, a Manacor van créixer un 4% les incidències, fet que Ladaria ha atribuït als temporals, que van assotar més la part del Llevant de l'illa.

Per part seva, el director insular d'Emergències, Xisco López, ha destacat la reforma integral que han iniciat al parc de Bombers de Mancor i ha informat que preveuen començar a final d'any les obres del parc de Santanyí. Amb relació al projecte de la nova prefectura de Bombers de Mallorca, López ha apuntat que s'espera que comencin el 2022 a un solar cedit per l'Ajuntament de Marratxí.

stats