Societat 12/02/2019

Bloquegen 98 comptes bancaris de l'organització que es dedicava a l'estafa immobiliària a Mallorca

La Guàrdia Civil ha informat que podria haver-hi 300 afectats i la quantitat defraudada arribaria als 5 milions d'euros

Ara Balears
2 min
La investigació va començar arran de diverses denúncies presentades pels perjudicats

PalmaLa Guàrdia Civil ha bloquejat 98 comptes bancaris i 38 propietats immobiliàries de l'organització delictiva dedicada a l'estafa múltiple basada en la venda d'habitatges a Mallorca, per la qual podria haver-hi 300 afectats i la quantitat defraudada podria arribar als 5 milions d'euros, segons ha informat l'agència Efe.

Després de la detenció a Colòmbia el passat 5 de febrer del presumpte líder de l'organització, Carlos García Roldán, en una operació conjunta de la Guàrdia Civil i la Policia de Colòmbia, l'institut armat ha exposat aquest dimarts que l'operació per investigar aquest cas s'ha saldat amb la detenció d'11 persones.

A més dels 11 detinguts, investiguen dues persones més com a presumptes integrants de l'organització dedicada al frau massiu d'operacions immobiliàries, que actuava des del 2015. Els imputen els delictes d'estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental, usurpació d'estat civil i alçament de béns.

Els investigadors han bloquejat també diverses pàgines web, així com dominis de correu electrònics que utilitzaven els membres de l'organització per comunicar-se i que es troben vinculats als fets investigats.

La recerca va començar l'estiu passat, arran de diverses denúncies presentades pels perjudicats en les quals manifestaven haver estat estafats en la compra d'immobles. Els afectats havien fet transferències bancàries d'importants quantitats de doblers per subscriure contractes de reserva per a l'adquisició d'un habitatge i, transcorregut un temps, les obres de construcció no s'havien iniciat.

Els agents varen poder constatar l'existència d'un complex entramat empresarial que, per mitjà d'una publicitat enganyosa i de perfils professionals muntats per donar una aparença de legalitat a les seves actuacions il·lícites, s'estava dedicant a subscriure contractes de reserva i compravendes immobiliàries de promocions inexistents.

En el marc d'aquestes recerques, la Guàrdia Civil va detenir l'agost passat deu persones i va iniciar les gestions per determinar el parador del líder de l'organització, que s'havia escapat.

La recerca de la Direcció de Recerca Criminal Interpol de la Policia de Colòmbia va permetre determinar amb exactitud on es trobava el delinqüent i la cooperació coordinada entre la Guàrdia Civil i la policia colombiana en va permetre la detenció.

La complexitat de l'entramat societari vinculat a l'organització investigada ha fet necessari l'estudi de més de 350.000 moviments bancaris.

També s'ha pogut constatar que l'organització va intentar ampliar l'activitat a l'àmbit internacional, emparant-se en nous negocis delictius relacionats amb el sector immobiliari, utilitzant paradisos fiscals per a aquesta fi.

La Guàrdia Civil ha destacat "l'alt nivell de vida que duien els implicats, gràcies als ingressos econòmics que generaven, que els servia com coartada a l'hora de generar falsa seguretat davant possibles víctimes".

stats