Societat 08/09/2019

Beure alcohol durant la gestació pot generar anomalies físiques, cognitives i conductuals en el nadó

Salut llança una campanya per alertar dels riscos que suposa el seu consum per a les dones embarassades

Ara Balears
3 min
Presentada una guia de bones pràctiques en l'atenció de l'embaràs / NYUL

PalmaBeure alcohol durant la gestació pot generar anomalies físiques, cognitives i conductuals en el nadó. Atenció Primària de Mallorca i la Direcció General de Salut Pública i Participació pretenen conscienciar la població sobre els perills de consumir alcohol durant l’embaràs. Així, atès que aquest dilluns és el Dia mundial del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF), s’han distribuït pòsters informatius als centres de salut i hospitals de les Illes. Aquest material ha estat elaborat per professionals sanitaris implicats en la sensibilització del consum d’alcohol i s’hi ha afegit un codi QR que enllaça amb una campanya de prevenció promoguda pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

Amb missatges com 'Gira l’esquena a l’alcohol' o '0 dosis, 0 riscos', es vol sensibilitzar i alertar dels perills que comporta consumir alcohol durant la gestació. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar un informe l’any 2016 en què recomanava evitar el consum de qualsevol quantitat d’alcohol durant l’embaràs.

El Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAT) es pot presentar en una persona quan ha estat exposada a l’alcohol durant el seu desenvolupament prenatal. Pot manifestar-se generant tres tipus d’anomalies: físiques (la mida del cap i dels ulls és més petita; el llavi superior, més prim; la zona de pell que hi ha entre la boca i el nas és llisa; deformitats en les articulacions; creixement físic més lent; defectes cardíacs…), cognitives (coordinació i equilibri deficients, discapacitat intel·lectual, trastorns d’aprenentatge, retard en el desenvolupament…) i conductuals (dificultat d’adaptació als canvis, per passar d’una tasca a una altra; control d’impulsos; concentració…). A més, el consum d’alcohol pot afectar la dona amb sagnats vaginals, part prematur o, fins i tot, mort materna.

A la Unió Europea, hi ha dos factors que incideixen directament sobre aquesta qüestió: el primer, que gairebé el 50% dels embarassos a la regió europea no són planificats; i el segon, que en els darrers anys s’ha incrementat de manera progressiva el consum d’alcohol en dones —sobretot adolescents i joves—, segons les enquestes Estudes Edades. Ambdós fets incrementen la probabilitat d’exposició prenatal a l’alcohol abans de confirmar l'embaràs.

Des de Salut també es considera molt important implicar-hi la societat en el seu conjunt. D’una banda, que els professionals sanitaris transmetin a la dona embarassada i al seu entorn el missatge preventiu de '0 alcohol' abans de la concepció, durant la gestació i la lactància. El TEAF és un trastorn que es pot prevenir i, per tant, '0 dosis' vol dir '0 risc'. D’altra banda, l’entorn social també pot afavorir el 'consum 0' durant l’embaràs. Actuacions com evitar adquirir i consumir begudes alcohòliques en celebracions o reunions familiars poden reforçar aquest missatge preventiu.

A les Illes Balears, s’ha creat la Comissió de persones implicades en el consum d’alcohol a Atenció Primària de les Illes Balears, que fa feina per millorar el cribratge per part dels professionals sanitaris que acompanyen la dona i la seva família en el període de l’embaràs i, si es considera necessari, la intervenció breu o derivació a serveis més especialitzats.

Paral·lelament, s’ha creat un grup de feina sobre embaràs, lactància i consum de tòxics (entre els quals hi ha l'alcohol), que pretén establir un protocol d’actuació per als professionals implicats en el seguiment de l’embaràs, consensuar eines de cribratge per abordar la situació i establir canals de coordinació o derivació àgils. Aquest grup està integrat per professionals (comares, ginecòlegs, neonatòlegs...) encarregats del seguiment i el control dels embarassos i la lactància. En formen part el PADIB de la Direcció General de Salut Pública i Participació, juntament amb professionals del Servei de Salut (Atenció Primària de Mallorca, Hospital Universitari Son Espases, Hospital Universitari Son Llàtzer, Hospital de Manacor i Hospital Comarcal d’Inca), de les Unitats de Conductes Additives (UCA), l’Institut Balear de Salut Mental d’Infància i Adolescència (IBSMIA) i del Servei de Protecció de Menors, que depèn de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS).

stats