Ciència

Dos bessons de pares diferents

Es tracta d'un fenomen possible si dos òvuls d'una dona són fecundats per espermatozous de dos homes

M.R.C.
2 min
Bessons / Getty Images

BarcelonaLa rutinària prova de paternitat que un home sol·licita de dos germans bessons dels quals se suposa que és el pare acaba en una revista científica. Per què? Les proves genètiques van establir que els nadons tenien pares diferents i que els seus marcadors només coincidien amb un dels nens. La mare, però, era la mateixa. Com és possible això? El fenomen és extremadament estrany i s'anomena superfecundació heteropaternal, que es produeix quan un segon òvul, alliberat durant el mateix cicle menstrual, és fertilitzat per un espermatozou d'un home diferent en relacions sexuals separades per pocs dies.

Els fets es remunten a l'agost del 2018, quan el Grup de Genètica de Poblacions i identificació de la Universitat Nacional de Colòmbia va rebre una sol·licitud per establir la paternitat de dos bessons mitjançant marcadors genètics perquè el que se suposava que era el seu progenitor tenia dubtes de la seva paternitat. De les anàlisis d'ADN es va obtenir una probabilitat de paternitat del 99,9999% per a un dels bessons, mentre que per a l'altre es va excloure en 14 dels 17 marcadors del cromosoma Y i en 14 dels 21 sistemes STR autosòmics –seqüències d'ADN repetide– avaluats. Els resultats van indicar que els bessons tenen diferents pares biològics i, en canvi, compartien la mare.

La doctora en ciència i biologia de la Universitat Nacional Lilián Andrea Cases Vargas explica a l'agència Efe que aquest fenomen és poc freqüent en humans, però que en les disputes de paternitat per als bessons dizigòtics –de dos espermatozous i dos òvuls– és obligatori fer la prova a tots dos bessons per evitar conclusions errònies. En aquest cas, tenint en compte que els bessons són home, es va plantejar l'anomenat "panell de cromosoma Y", indica la científica, que explica que "el cromosoma Y se segrega només per la línia paterna, i ho fa en bloc d'una generació a una altra, no canvia mai".

"Tot i que es tracta d'un procediment senzill, aquesta [prova] té una càrrega emocional molt gran pel tipus d'implicacions socials i culturals que té. Els dictàmens de filiació deixen veure una sèrie de prejudicis encara latents en la societat colombiana davant de temes com la maternitat o la sexualitat, per exemple ", diu William Usaquén, director del Grup de Genètica.

stats