Societat 13/06/2019

L'Hospital Sagrat Cor i la parròquia Santa Anna guanyen la segona beca Carles Capdevila

L'ARA i la Fundació La Caixa donen 20.000 euros a un hospital de carrer per atendre els sensesostre

Laura Saula
3 min

BarcelonaEl projecte guanyador de la segona edició de les beques Carles Capdevila ha sigut un hospital a peu de carrer que atén persones sense llar, una iniciativa creada per l'Hospital Sagrat Cor i la parròquia Santa Anna que ara tindrà l'oportunitat de seguir aportant el seu gra de sorra als sensesostre. "És un honor no només haver rebut el premi, sinó haver tingut l'oportunitat de fer aquest projecte", ha remarcat el director general de l'Hospital Sagrat Cor, el Dr. Xavier Mate, durant l'entrega de la beca.

Les “persones persones”. Així anomenava Carles Capdevila, el director fundador del diari ARA, els col·lectius que tenen cura de les persones. Personal sanitari, cuidadors, voluntaris, monitors d’esplai o educadors socials, entre d’altres, “són els col·lectius que aguanten la societat i ningú no en parla, no els reconeixem”, deia. Les seves columnes d’opinió al diari ARA eren sovint un altaveu des d’on donar a conèixer aquesta feina anònima i sovint poc valorada, especialment la de les infermeres –fins i tot es va acabar convertint en president oficiós del seu club de fans. “El temps que em quedi de periodista el vull dedicar a aquests herois: persones que es dediquen a ser persones i a cuidar persones”, va dir durant el discurs d’agraïment del Premi Nacional de comunicació.

L'acte, celebrat al Palau Macaya de Barcelona i presentat per Antoni Bassas, ha començat amb unes paraules d'Esther Vera, directora de l'ARA, que ha recordat com el diari fa un periodisme que vol donar importància als treballadors de la salut "i a tots els que treballen mirant el dolor als ulls". "Són moltes les persones a les quals avui volem agrair que ajudin a fer un món millor", ha remarcat.

Seguidament, el cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic, el doctor Antoni Trilla, ha pronunciat una conferència en què ha remarcat la importància d'humanitzar la medicina, perquè, com deia Carles Capdevila, la medicina “no és només salvar o allargar vides, sinó acompanyar i garantir la qualitat d’aquestes vides”. Trilla ha recordat com cada vegada la medicina està més tecnificada, però que, més enllà de ser un problema, hi ha l'esperança que la tecnologia ajudi a dedicar més temps de qualitat entre metge i pacient.

Després de la intervenció, Antoni Bassas ha presentat els tres finalistes de les beques i ha convidat a pujar als representants de les tres entitats: Katy Trias, directora general de la Fundació Síndrome de Down; el Dr. Xavier Mate, director general de l'Hospital Sagrat Cor, i Elisabeth Hernández, infermera de cures pal·liatives de la Vall d'Hebron. Aleshores s'ha fet públic el guanyador de la beca.

Un cop lliurat el premi, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha recordat com Carles Capdevila va fer reflexionar la ciutadania sobre la importància de l'empatia com a element clau per cuidar dels altres. "La capacitat d'entendre i de posar-te a la pell de l'altre és el que ens fa avançar i el que ens fa ser animals socials", ha reflexionat el conseller, que considera que les beques ajuden a recordar aquest fet cada any.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat com aquesta beca és un record al periodista i a "la seva manera d'entendre la vida i d'atendre i comunicar-se amb les persones". La consellera també ha aprofitat per destacar com, més enllà de les infermeres i els professionals de la salut, "hi ha un gran nombre de dones cuidadores de familiars que cuiden de manera altruista i que sovint estan invisibilitzades".

Tres finalistes

A les beques s'hi han presentat 63 projectes, entre els quals el jurat n’ha seleccionat quinze i només tres han arribat a la final: un programa d’atenció a l’envelliment de les persones amb síndrome de Down, una apli per comunicar-se amb pacients de cures pal·liatives i un hospital de carrer per atendre persones sense llar.

Les beques Carles Capdevila, creades pel diari ARA i la Fundació Bancària La Caixa, volen mantenir viu el llegat del periodista premiant projectes compromesos amb l’educació i la cura de les persones. Les beques tenen dues modalitats. L’any passat es va premiar un projecte educatiu, el de l’Escola La Maquinista de Barcelona, i enguany es premia amb 20.000 euros un projecte de cura de les persones.

stats