EIVISSA
Societat 13/06/2013

Els 'beach clubs' molesten els vesins

Eivissa pel Canvi fa una campanya per animar-los a denunciar l'excés de remor

David Ventura
2 min

EivissaAlguns temes tenen una vida cíclica, i el de la contaminació acústica i les molèsties que pateixen els vesins que viuen al costat d'un local d'oci o sala de festes n'és un dels que té una llarga volada. Si durant els anys vuitanta el centre de la polèmica a Eivissa varen ser les discoteques descobertes -que la llei va obligar a posar a cobert-, ara la batalla per conquerir el silenci ha retornat amb l'efervescència del fenomen dels beach clubs : hotels que funcionen com a discoteca de dia i que ofereixen música fins a mitjanit a les seves terrasses o a les àrees adjacents de les piscines.

Com fa 25 anys, ens trobam amb uns establiments descoberts que ofereixen música a alt volum i que poden pertorbar no només el descans dels residents, sinó també el de les famílies de turistes que vulguin descans i repòs, i que tinguin la mala sort que un nou beach club s'hagi instal·lat al costat del seu hotel de tota la vida. L'augment de les queixes que ja es van registrar l'estiu passat ha provocat que, durant el 2013, la remor torni a estar en el centre del debat públic.

Reivindicació del dret al silenci

La darrera iniciativa en aquest sentit és la de la formació insularista Eivissa pel Canvi (ExC), que va presentar ahir la campanya 'Fes-te sentir', amb la qual pretenen "recuperar el silenci".

Així, ExC recorda que els ciutadans "han d'obligar els nostres representants municipals a fer complir les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut sobre soroll i que no es permeti, sota cap concepte, que fora dels locals habilitats per a això els nivells auditius superin els 70 decibels". ExC va incidir també durant la presentació de la campanya en les conseqüències psicològiques i coronàries que pot tenir el renou en la salut de les persones i recordaren que els ajuntaments d'Eivissa estan obligats a "fer complir la normativa".

En l'actualitat, la legislació sobre la remor es regeix per la Llei 1/2007 del 16 de març contra la contaminació acústica de les Illes Balears, en la qual s'obliga les institucions públiques a promoure la mesura, avaluació i minimització del renou, controlar aquest fenomen, implantar aïllaments acústics i elaborar i aplicar una planificació racional per aconseguir una "ordenació acústica".

Això no obstant, el portaveu d'ExC, Bartomeu Escandell, assegurà ahir que els "ajuntaments no fan complir" les normatives existents i que "en el cas dels beach clubs hem fet una passa enrere i hem retrocedit 25 anys".

Prendre la iniciativa

En la campanya 'Fes-te sentir' s'anima els ciutadans que denunciïn per escrit les molèsties ocasionades per la contaminació acústica. En aquest sentit, el regidor d'Eivissa pel Canvi a l'Ajuntament de Vila, Vicent Ferrer, instà els denunciants que portin les seves queixes al partit perquè en faran un seguiment de totes. També ha anunciat que mitjançant la plana web de la formació facilitaran a tots els ciutadans un model de denúncia que poden utilitzar tots aquells que vulguin formalitzar les seves queixes.

Al marge dels beach clubs , la campanya 'Fes-te sentir' vol posar el focus d'atenció en els vehicles que no respecten els nivells de soroll d'escapament permesos per la llei, els establiments comercials que puguin molestar a causa de la maquinària que tinguin instal·lada -aires condicionats, cambres frigorífiques, extractors-, els camions i la resta de vehicles pesants que circulen de nit.

stats