QUÈ ES COU PER MENORCA?

El ‘batch cooking’, cuinar per a la setmana

La falta de temps, la jornada laboral partida, les activitats extraescolars dels petits de la casa, anar al gimnàs i altres rutines que ens hem imposat fan que cada vegada abusem més dels menjars preparats, dels congelats i de la cuina carregada d’additius, conservants i estabilitzants, en lloc d’apostar per la cuina de temporada, la cuina de les nostres mares i àvies i pel producte local, la cuina de mercat i de temporada.

No és la primera vegada que posam aquests mals costums damunt la taula, i potser tampoc no serà la darrera. Però avui del que parlarem és d’una nova moda que recupera el que feien les nostres mares i àvies si havien d’anar a treballar a una fàbrica o a una botiga, cuinar un dia a la setmana per preparar el dinar, i moltes vegades el sopar, de tota la setmana. Avui aquesta moda es coneix arreu com a batch cooking.

Dedicar un capvespre a la setmana a preparar un menú per a cada dia és ben fàcil i possible, si feim servir carmanyoles per guardar a la gelera, segons els ingredients que hem utilitzat, o bé al congelador, i així poder garantir una cuina més saludable per als nostres.

Potser el dissabte al capvespre o el diumenge al matí poden ser bons moments per posar en marxa aquesta pràctica, o repte, segons es miri.

El primer que hem de fer és planificar un menú setmanal, i a partir d’aquest elaborar la llista de la compra, tot mirant que ens sigui possible comprar els aliments als mercats, a les botigues de barri o bé als supermercats de confiança on sabem que trobarem producte local. Feim aquesta llista de compra i sortim amb la senalla per tenir els ingredients amb què cuinar.

Un cas de batch cooking podria ser, ara que fa fred, un bullit. Fer una bona olla de bullit amb brou, patates, mongetes, pastanaga, herbes de sopa, col, ciurons, carn de vedella i de pollastre. Si en feim una bona olla en tenim per als dinars de dilluns, dimarts i fins i tot dimecres. De primer tindrem el brou, amb el qual podem fer una sopa amb fideus o amb arròs. De segon, el primer dia podem optar per menjar les patates, les mongetes, les pastanagues i els ciurons, i l’endemà, de primer la sopa i de segon les carns bullides. Si feim prou brou, també ens pot servir com a primer per als sopars.

Amb part de la carn del bullit, les pastanagues i la patata podem fer croquetes o raoles, que podem deixar llestes, ja enfarinades, i que podem congelar i un cop descongelades estaran llestes per fregir.

Els llegums també poden ser una bona opció. Fer un bona olla de ciurons, de llenties o de mongetes, que després repartirem en carmanyoles que congelarem, ens podrà resoldre els dinars de dimecres i dijous. D’aquesta manera complim la norma de menjar llegums almenys dos dies per setmana. Podem fer els llegums només emprant verdures o bé amb carn de porc, com la costella pelada, un bocí de sobrassada i un poc de botifarró. Dependrà de si volem fer el plat amb més greix, i amb conseqüència, amb més calories.

Els aguiats de carn, com un tià de pilotes, carn amb salsa, sípia amb salsa, conill amb pebres, pits de pollastre amb fesols... també són una bona opció de fer un bon cuinó, repartir-lo en carmanyoles i congelar. Ens podem servir per als dinars o els sopars, encara que els sopars sí que normalment tenim més temps per elaborar-los i poden també ser més sans i complets que un sandvitx o una pizza congelada.

Si volem optar per plats de pasta, tenim la nostra macarronada. Un bon tià o safates de macarrons gratinats al forn que podem cuinar i congelar. També ho podem fer amb canelons i lasanyes.

Els dissabtes i els diumenges són dies per cuinar amb família, dies per fer un arròs, una fideuada, calderes o plats més elaborats, però cuinats entre tots, perquè cada membre col·labori a la seva manera i segons les seves possibilitats.

Sopars i postres

Per als sopars podem optar pels brous que hem fet amb el bullit, com també per les amanides, els peixos i les carns blanques a la planxa (les podem tenir congelades i les deixam descongelar el migdia). També podem fer una vegada a la setmana un sopar de pa amb oli, amb formatge de Menorca i embotits, per exemple.

Per a les postres optarem per la fruita de temporada o bé, si ens ve de gust, podem dedicar un altre capvespre a fer rebosteria casolana. Tortades, arròs amb llet, menjar blanc, magdalenes, coques i pastissos fets a casa, tot intentant que siguin del receptari menorquí.

Si no tenim temps, potser un ‘pla B’ és comprar aquests aliments a llocs on els cuinen i els venen ja preparats, però de confiança. No industrials, sinó cuinats del dia o de la setmana. Empreses que són de l’illa, que garanteixen producte local, que entre els seus plats tenen els del nostre receptari, i potser sí que ens costaran un poc més a la butxaca, però tenim la seguretat d’una dieta més variada, més nostra i de més qualitat.

Per cert, avui, dissabte 8 de febrer, hi ha un taller de batch cooking a Ferreries, que es durà a terme a les 19 h al Centre Sociocultural i és gratuït. Potser és una bona oportunitat per aprendre a planificar una setmana amb menjar saludable.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF