Bars fins a la mitjanit a Madrid després de l'estat d'alarma i cap limitació de reunió

Ayuso minimitza les restriccions perquè diu que no hi ha garanties jurídiques

3 min
La cúpula de Ciutadans en una terrassa durant la jornada de reflexió abans del 4-M. Begoña Villacís, la número dos de l'Ajuntament de Madrid, és qui ha ideat l'ampliació de terrasses.

MadridNi toc de queda, ni limitacions de reunió a l'espai públic durant la nit i una hora més d'obertura per a bars i restaurants, de les 23 h a les 00 h. Així quedaran les restriccions a la Comunitat de Madrid un cop s'aixequi l'estat d'alarma. Després de l'àmplia victòria en les eleccions del 4 de maig, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, continua amb la política de mantenir el mínim de mesures a la capital espanyola. Per bé que es manté el confinament perimetral de diferents àrees bàsiques de salut –les que tenen una incidència superior a 250 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies– tot i no haver-se demostrat que sigui eficaç, Madrid continuarà sense confinament perimetral com fins ara, amb la novetat que no està previst que Castella i Lleó i Castella-la Manxa el sol·licitin. Per tant, per primer cop en sis mesos –exceptuant el parèntesi de Nadal– es podrà circular lliurement per les comunitats veïnes.

El conseller de Salut madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ha anunciat aquest divendres les restriccions a partir de diumenge. Es mantenen algunes de les mesures imposades fins ara però sense l'estat d'alarma seran només "recomanacions". Escudero ha insistit que no hi haurà limitació de mobilitat nocturna ni tampoc limitació de persones en l'àmbit públic o privat perquè, al seu parer, "no hi ha marge legal per imposar mesures restrictives". De fet, la Moncloa també insistia que sense estat d'alarma no pot haver-hi toc de queda nocturn, perquè suposa a la pràctica una generalització del confinament domiciliari i una restricció de drets fonamentals, però el Tribunal Superior de Justícia de les Balears va validar el toc de queda nocturn dijous a la tarda fins al 23 de maig.

Catalunya tampoc ha sol·licitat el toc de queda ni el confinament perimetral, igual que Madrid, però sí que està a l'espera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya validi mantenir a partir de diumenge el límit de sis persones a les trobades. En el cas de Madrid, Ayuso ni s'ho ha plantejat i, a tall d'exemple, estarà permès reunir-se de matinada al carrer. Ara bé, es manté la restricció ja anterior a la pandèmia de no consumir alcohol a l'espai públic excepte en terrasses. "Recomanem –ha especificat Ecudero- que la participació en grup per a qualsevol activitat privada o pública es limiti a sis persones excepte quan es tracti de convivents i que als domicilis les agrupacions es limitin als convivents".

Pel que fa l'hostaleria, s'amplia una hora el tancament però a partir de les 23 h no es podran admetre nous comensals perquè no s'allargui l'hora de tancament. A més, les barres continuaran tancades i es mantindrà la limitació de quatre persones per taula en interiors i sis en exteriors, mentre que l'aforament als centres comercials serà del 75%. A Madrid s'ha pogut sopar fins a les 23 h des de mitjans de febrer, quan es van aixecar les restriccions de la segona onada que van obligar bars i restaurants a tancar a les 21 h durant aproximadament un mes. Catalunya, en canvi, tindrà a partir del 9 de maig la novetat que estaran permesos els sopars en restaurants fins a les 23 h. En el cas dels madrilenys, la novetat és que hi haurà una hora més. De tota manera, els bars estaven oberts fins a les 23 h i es deixava marge per tornar a casa després.

Teatre, concerts i cinema fins a les 00 h

Pel que fa la cultura, els teatres, cines i auditoris podran tancar a les 00 h, però no podran començar funcions o espectacles més enllà de les 23 h. L'aforament també serà del 75% i només caldrà una butaca lliure entre grups. En les instal·lacions esportives el tancament serà a les 23 h i en interiors l'aforament es reduirà a la meitat.

stats