Societat 07/11/2018

El 14% de les barcelonines afirmen que han patit alguna agressió masclista

Un 7% d'homes i un 5% de dones creuen que obligar la parella a tenir relacions sexuals no és violència

Germán Aranda
2 min
El Pau -nom fictici- fa gairebé un any que va al SAH i assegura que amb la teràpia grupal ha pogut identificar la violència.

BarcelonaUn 13,8% de les barcelonines afirmen que han patit alguna agressió masclista, sense comptar comentaris, gestos sexuals o exhibicionisme. I un 2,3% han sigut víctimes d'un atac masclista greu, segons una enquesta a 4.075 barcelonines extreta de l'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya del 2016 i presentada avui en el marc de les jornades 'Masculinitats i canvi social', organitzades per l'Ajuntament de Barcelona al Palau Macaya.

El resultat de l'enquesta sobre percepció de violències masclistes mostra que ha augmentat el percentatge de dones i d'homes que identifiquen com a violència actituds com ara no deixar que la parella parli amb un altre home o controlar tots els seus moviments pel mòbil. Tot i això, encara hi ha dades preocupants, com el fet que un 7% d'homes i un 5% de dones no consideren violència masclista obligar la parella a tenir relacions sexuals.

L'any 2010, només un 41% dels homes enquestats consideraven violència masclista controlar on, amb qui i què fa en cada moment la seva parella. El 2016, aquest percentatge va augmentar un 22%, fins al 63%. En les dones, el percentatge de les que ho perceben així ha passat del 61% al 74%. Tot i que encara hi ha un 15% d'homes i un 9% de dones que no consideren que donar una bufetada una vegada a la parella sigui violència masclista, els resultats són millors també que el 2010, quan eren un 31% i un 15%, respectivament.

La gran majoria de persones (un 87,4% dels homes i un 76,3% de les dones) creuen que el consum excessiu d'alcohol o drogues és una de les causes principals de la violència masclista. També hi ha la creença (un 69% de les dones i un 60% dels homes) que haver viscut anteriorment situacions de violència, sobretot a la infància, és determinant. La tècnica d'Igualtat de l'Ajuntament de Barcelona Mar Camarasa ha advertit que es tracta de "falses creences" i que "la majoria d'homes [atesos] no han viscut violència a la infància".

Les dones, en qualsevol cas, tenen una percepció més clara del que són violències masclistes. Per això l'Ajuntament creu que "és el moment d'adreçar-se als homes", segons ha reconegut la regidora de Feminismes, Laura Pérez. En aquest sentit, el consistori està satisfet amb el Servei d'Atenció a Homes (SAH) de Barcelona, que treballa amb homes que reconeixen haver exercit algun tipus de violència. El departament ha augmentat un 90% l'activitat i ha treballat ja amb 270 casos. Des de l'administració local asseguren que les millores són evidents, sobretot en les persones que acaben el tractament, que dura dos anys i en els quals es fan unes 30 sessions.

La regidora s'ha mostrat contundent a l'hora d'exigir més implicació de la Generalitat i l'Estat: "Si ens trobéssim un Govern i un Estat tan compromesos amb la violència masclista com l'Ajuntament, seríem molt més ràpids en la lluita contra aquest problema". Pérez ha assegurat que, tot i que la llei catalana és "més avançada" que l'estatal, la Generalitat "no respon a aquestes polítiques i no té determinació en aquestes polítiques". També ha acusat el Govern de tenir "aturat" des del 2015 el pla català contra la violència masclista. En una línia similar s'ha manifestat referint-se a l'Estat: "Portem un any i mig parlant d'un pacte d'estat però encara no està desenvolupant-se ni dona els recursos necessaris als ajuntaments, que som els que al final acabem atenent el dia a dia".

stats