Barcelona i Palma s'uneixen en la primera protesta conjunta contra la indústria de creuers

Aquest diumenge arriba a Palma el 'Symphony of the Sea', que portarà més contaminació i 180.000 creueristes que se sumaran a la massificació turística

Barcelona i Palma s'uneixen en la primera protesta conjunta contra la indústria de creuers amb motiu de l'arribada aquest diumenge del 'Symphony of the Sea', el creuer més gran del món. Les organitzacions denuncien que aquest megacreuer portarà més contaminació i 180.000 creueristes, que se sumaran a la massificació turística que ja pateixen les dues ciutats.

L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, juntament amb els col·lectius de l’Assemblea 23-S, que va organitzar la manifestació del setembre passat amb el lema 'Fins aquí hem arribat, aturem la massificació turística', han convocat mobilitzacions els dies 7 i 8 d'abril, dates en què el creuer farà la seva primera escala a Barcelona i Palma, respectivament.

Les protestes de Barcelona i Palma no són un cas aïllat. Les mobilitzacions locals contra el turisme de creuers es registren a escala mundial, a nombrosos ports des del Carib fins al Mediterrani, passant per l'Àrtic. Es tracta de l'expansió d'un mateix patró global que, operat per capitals internacionals, concentra beneficis astronòmics i externalitza enormes costos sobre les poblacions i el medi ambient. Aquests megacreuers emeten grans concentracions de contaminants que afecten l'aire que respiren, especialment, als barris propers al port. Es tracta d'un dels segments responsables de la massificació turística amb les conseqüències conegudes en termes de saturació de l'espai públic, de la mobilitat rodada, a peu i en transport públic, de desaparició del comerç de proximitat, explotació laboral, tematització de la ciutat, expulsió del veïnat, etc.

Les reivindicacions socials contra la turistització de les ciutats, Palma i Barcelona,
durant els darrers anys han aconseguit obrir el debat sobre la insostenibilitat del turisme massiu que pateixen i que actualment hi hagi debat obert, social i polític, sobre la urgència de canviar aquest model. Però aquest consens no s'ha traduït en polítiques, com ho mostren les xifres de creixement a ambdues capitals. Barcelona, amb 2,7 milions de creueristes el 2017, encapçala el primer lloc del sector a Europa i la Mediterrània. En el cas de Palma, el 2017 varen ser 1,67 milions de creueristes, i es preveu arribar als 1,75 aquest 2018 d’acord amb les previsions de Puertos del Estado. Les organitzacions denuncien que no només no s'ha produït cap gir, sinó que les dues ciutats estan potenciant de manera exponencial aquest turisme.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF