Societat 12/12/2013

El nou fons de rescat bancari europeu blinda els petits dipòsits

Acord entre el Parlament Europeu i els estats membres per a la creació del nou mecanisme de resolució bancària

Efe
2 min
La seu central de Bankia, a Madrid, aquest divendres. / PAUL HANNA / REUTERS

EstrasburgEls negociadors del Consell i el Parlament Europeu han arribat aquest dijous a un acord sobre la directiva de recuperació i resolució bancària que entrarà en vigor plenament el 2016.

L'acord manté la jerarquia ja pactada pels estats membres per als rescats i estableix que els fons de resolució nacionals hauran de comptar amb l'equivalent a l'1% dels dipòsits coberts en deu anys, a exigència del Parlament Europeu, davant del 0,8% que volien els estats membres.

L'objectiu d'aquesta normativa és evitar la repetició d'errors respecte a l'última crisi financera, principalment evitar que siguin els contribuents els que paguin per les fallides dels bancs europeus.

S'estableix un ordre d'entrada a l'hora de sufragar els rescats a la banca que deixa els accionistes i els titulars de bons en la primera línia de foc.

Només es recorrerà als dipòsits de més de 100.000 euros en últim lloc, segons l'acord, mentre que els de quantitat inferior a aquest llindar quedaran totalment protegits i exempts de la contribució als rescats.

L'acord també preveu que no es podrà recórrer a injeccions d'ajudes públiques fins que no s'hagin aplicat quitances d'un 8% dels passius de l'entitat en qüestió.

Un cop s'hagin assumit aquestes pèrdues, podrien intervenir els fons de resolució nacionals i el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) per cobrir un màxim del 5% dels passius, és a dir, el percentatge que es pot eximir de les quitances totalment o parcialment en circumstàncies ben definides.

Els estats membres podran sol·licitar a la Comissió Europea eximir certs creditors de participar en el rescat sobre un criteri de "cas per cas", encara que l'executiu comunitari haurà de donar el vistiplau a aquesta operació.

L'acord també explica que s'establirà un fons d'ajuda a la banca en cada estat membre per ajudar les entitats amb problemes a la seva recuperació.

Aquest fons es nodrirà de les aportacions de les mateixes entitats que han de ser capaces de reunir el 2025 l'equivalent a un 1% dels dipòsits coberts pels bancs del país en qüestió, la qual cosa equival a uns 70.000 milions d'euros, segons càlculs de Brussel·les.

L'acord preveu també que després de sis mesos de l'entrada en vigor de la directiva, l'Autoritat Bancària Europea establirà en quines circumstàncies es pot procedir a la recapitalització preventiva, que queda, en qualsevol cas, com un últim recurs.

L'acord de principis necessita ara ser ratificat formalment tant pel Consell com pel ple del PE.

stats